Đino Lajneveber nagrađen u okviru manifestacije Pesnička republika

U okviru manifestacije Pesnička republika 23.11. 2019. u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, proglašen je pobednik 10. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala – Đino Lajneveber (Gino Leineweber) iz Hamburga.


Đino Lajneveber (Gino Leineweber) Nemački pesnik iz Hamburga

10. evropski Fejsbuk pesnički festival održan je 9. i 10. marta 2019. godine na Novosadskom sajmu, u okviru Međunarodnog sajma knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.U konkurenciji za nagradu bile su pesme oko 500 autora iz 31 zemlje sveta koji su se javili na konkurs festivala. Prvostepeni žiri Festivala, koji čine pobednici prethodnih Festivala iz 9 zemalja, izabrao je za uži izbor za nagradu pesme 44 autora iz 14 zemalja sveta.

Drugostepeni žiri na čelu sa Simonom Grabovcem i članovima: dr Zoranom Đerićem, Franjom Petrinovićem, Goranom Ibrajterom i Radovanom Vlahovićem, na osnovu užeg izbora, doneo je odluku o dobitniku nagrade, koja je objavljivanje samostalne zbirke pesama, dok će 44 pesme koje su ušle u uži izbor biti objavljene u zborniku „Višeglasje”.

Drugostepeni žiri doneo je jednoglasnu odluku da pobedenik jubilarnog 10. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala bude Đino Lajneveber iz Hamburga iz Nemačke sa pesmom Colette (Kolet).

Đino Lajneveber (Gino Leineweber) je rođen 1944. godine. Živi i radi kao pisac u svom rodnom gradu Hamburgu. Od 2003–2015. bio je predsednik, a od 2015. godine počasni predsednik Udruženja pisaca u Hamburgu. Od 1991–2015. godine bio je član delegacije hamburške kulturne uprave. Nakon pisanja i objavljivanja proze, njegovo stvaralaštvo je sada fokusirano na biografije, putopise i poeziju. Od 2003–2008. godine je bio pisac budističkih mesečnih novina. Lajneveber je predsednik Udruženja pisaca i prevodilaca Tri mora (Three Seas Writers' and Translators' Concil, TSWTC) sa središtem na Rodosu u Grčkoj, član je Nemačkog udruženja pisaca i PEN centra nemačkih autora u dijaspori. Od 2005. godine je zamenik predsednika fondacije Irmgard-Heilmann-Stiftung u Hamburgu. Predsednik je žirija književne nagrade Hannelore-Greve.


Colette


Colette lebt in Paris

Kämpft um ihren gestohlenen Namen

Auf den Büchern die sie schrieb

Küsst Missy

Gibt der Wahrheit eine Bühne

Lebt als Vagabundin

Liebt Missy

Und Bettler und Betrunkene

Journalisten und Schriftsteller

De Jouvenel – Den Vater – Den Sohn

Übertrumpft die Gesellschaft

Mit dem weisem Blick der reifen Frau

Chérie und Erwachende Herzen

Liebesnöte in Purpur

Erzählungen im Tabu

Zum Trotz ihrer Zeit

Colette ist sie selbst


Gino Leineweber


Kolet


Kolet živi u Parizu

Bori se za svoje ukradeno ime

Sa knjiga koje je napisala

Ljubi Misi

Istinu stavlja na binu

Živi kao skitnica

Voli Misi

I prosjake i pijanice

Novinare i pisce

De Juvenel-a – Oca – Sina

Nadmašuje društvo

Mudrim pogledom zrele žene

Chérie i srca koja se bude

Ljubavne teškoće u purpuru

Zabranjene priče

I uprkos vremenu u kom živi

Kolet je svoja


Đino Lajneveber

prevod sa nemačkog na srpski: Bogdanka Rakić


Banatski kulturni centar

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.