Марко Миљковић и Витомир Теофиловић добитници Вибове награде


Миљковићу признање за најбољег младог сатиричара, а Теофиловићу за укупан допринос српској сатири


Аутор: Ј. Цветковић, 10.03.2020.(Фотографије: А. Васиљевић)


Награда „Владимир Булатовић Виб” за најбољег младог сатиричара, коју дневни лист „Политика” додељује једном годишње, свечано је уручена Марку Миљковићу из Крагујевца.


– Миљковић је неколико година био у најужем избору за „Вибову награду”, а ове године жири није имао никакве дилеме и једногласно је одлучио да признање припадне њему. Он у најкраћој књижевној форми гради сопствени, препознатљив афористичко-енигматски стил који се темељи на истраживању у језику, каламбурима, језичкој акробатици и еквилибристици, успешној игри речи, уметничкој двосмислености, па и вишезначности – образложио је председник жирија Александар Чотрић одлуку да афористичар из Крагујевца понесе награду. Он је нагласио да Миљковићев афоризам не напада појединца, већ води полемику против лоших појава у друштву, лажних истина и истинитих лажи, догматског начина мишљења и медијских манипулација.


– Миљковић пише полемичне афоризме који су скептични, борбени и ангажовани, а њихова минимална форма испуњена је максималним интензитетом. Његове мисли имају атомски квалитет – компактне су и експлозивне – рекао је Чотрић.

Након што се обратио присутнима и захвалио на награди, Миљковић је издвојио неколико својих афоризама:


„Добра деца намештају кревет. Другој деци је већ намештена фотеља. Од књижевности се не живи. Од књижевности се рачуна време. Важно је имати свој динар. Тако сам почео да штампам паре. Геријатрија је педијатрија у већим пеленама. Можда наша скупштина нема горњи и доњи дом, али посланици имају дуплексе...”, прочитао је добитник.Награде Миљковићу и Теофиловићу уручио је Жарко Ракић, в. д. главног и одговорног уредника „Политике”


Признање за укупан допринос српској сатири, које се уручује сваке пете године, добио је Витомир Теофиловић из Врчина код Београда. Теофиловић је присутне најпре подсетио на трајну актуелност Вибових афоризама, осврнувши се на теме које је обрађивао, а које се могу пронаћи и у друштву какво је данас, нагласивши да „дух Вибов никако да се скраси на оном свету, још обитава међу нама”.


– Захваљујем најпре „Политици”, као оснивачу и покровитељу ове награде, жирију, који се, између многих који заслужују ово велико признање, одлучио да га додели мени и свима који сте дошли да увеличате чин доделе признања. Имао сам част да под овим кровом више пута говорим о Владимиру Булатовићу Вибу, легенди нашег хумора и сатире, чије име носи ова награда – наше највеће признање за хумор и сатиру – рекао је Витомир Теофиловић.


Вибова награда додељена је у свечаној сали дневног листа „Политика”, а уручио ју је Жарко Ракић, в. д. главног и одговорног уредника. Додела награда обично бива на дан Вибовог рођендана – осмог марта – али је ове године одложена за један дан. Такође, добитницима је уручена и по једна графика Југослава Лаковића која представља лик Владимира Булатовића Виба.


Извор: ПОЛИТИКА

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.