Саши Илићу Нинова награда за књигу „Пас и контрабас”

понедељак, 20.01.2020. у 12:20


Саша Илић (Фото Танјуг)


Саша Илић добитник је НИН-ове награде за књигу „Пас и контрабас”, саопштио је данас жири.

Лауреат каже да није очекивао награду.

„Када сам заједно са Миленком Бодирогићем планирао едицију послао сам свим медијима да су се појавиле две књиге. Моја „Пас и контрабас” и Бодирогићева „По шумама и горама” у едицији „Ноћ књиге”. Та информација се није појавила апсолутно нигде, чак ни у сајамским додацима великих медија, па смо онда одлучили да се пријавимо за Нинову награду да би уопште доспели до јавности”, казао је Илић, пренео је Танјуг.

Награђени писац је напоменуо да сада медији поклањају пажњу тим књигама.

„Корице тих књига су урађене тако да их не види нико јер смо у Ноћи републике и сваки читалац мора да јури светло не би ли видео шта тамо пише. Две кључне нити повезују оба романа, а то су антифашизам и југословенство и трудићемо се надаље да бирамо књиге које ће се уклапати у ову едицију баш онако као што су се приче уклапале у Кишову „Гробницу за Бориса Давидовича”.

Илић је на питање Танјуга шта награда мења код њега приватно и у статусу писца казао да признање никако не утиче на њега.

„Признање мења дискурс у одабиру књига које би могле добити Нинову награду, јер ће се жири, по свему судећи, отворити према другачијим хоризонтима књижевности”, казао Илић и додао да је писао о специјалној психијатријској болници у Ковину и односу институција према појединцу у нашој земљи.

„Роман представља пут интимне револуције коју свако од нас пролази. Има више симболичких и историјских равни у роману. Моја књига слави антифашизам и југословенство који баш и нису у моди и због тога сам презадовољан”, казао је Илић.

Илић је 66. добитник Нинове награде, а одлуку је донео жири који је радио у саставу Бранко Кукић, Иван Миленковић, Теофил Панчић, Марија Ненезић и Марјан Чакаревић.

У најужем избору за 65. Нинову награду били су и романи „Мулат албино комарац” Стева Грабовца у издању Имприматура, „Грозота или...„ Слободана Тишме у издању Чаробне књиге, „Југослав” Ане Вучковић у издању Партизанске књиге, „По шумама и горама” Миленка Бодирогића у издању Орфелина.

За награђени роман гласали су Марија Ненезић, Бранко Кукић и Марјан Чакаревић.

За роман „По шумама и горама”, аутора Миленка Бодирогића гласали су Теофил Панчић и Иван Миленковић.

У саопштењу жирија се наводи да је роман Саше Илића „Пас и контрабас” комплексна прича о прожимању прошлости и садашњости, сукобу појединца и друштва, живота и уметности, испричана поступком који укршта мноштво приповедних перспектива.

„Књига нуди заокружену слику савременог, разглобљеног света. Пас и контрабас значи повратак великој нарацији и храбро се суочава са свим националним и социјалним траумама које обликују наше друштво и сугестивно дочарава различите, међусобно супротстављене визије наше епохе” пише у саопштењу жирија.


Извор: ПОЛИТИКА

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.