Besmrtnici - Ilija Šaula


Besmrtnici


Pečat života ostaje od rođenja. Čitav život no­si­mo stva­ri sa sobom, posebno one koje nam nešto znače, sve do trenutka dok nam te stvari ne postanu teret pod kojim pokleknemo, ali ni tada se čo­vek ne predaje, već odlazi stazom, na­ma još uvek nepo­zna­tom.

Ko su starci koji ne umiru od stvaranja sveta pa do njegovog kraja? Ali ni tad oni ne umiru, već ostaju da stvaraju nove svetove. Oni se samo primire i posreduju kao donosioci no­vog svitanja.

Otkud ja znam šta su mudraci smislili? Kada se mudrost učila taj dan nisam bio u školi, bio sam na je­dnom mestu gde sam se radovao.

Možda sam pogrešio što nisam upoznao granicu iz­među dobra i zla. Uvek sam mislio da je to ista teri­to­rija, a ona je u stvari podeljena kao život i smrt.

U mom selu na Kordunu, gde sam odrastao, pri­čale su se tako čudnovate priče, bilo je takvih koje me i da­nas vo­de do kraja sveta, ne bih li im pronašao smisao.

Najstariji mudrac u mom selu, jedan od besmrt­nika, pričao mi je da je Zemlja živa i da ima samo jedno oko koje ume da vidi svud naokolo, i u visinu i u dubinu. Rekao mi je - da nije toga oka, mi bismo se vozili po sve­miru kao u taksiju, pu­tovali putem bez kraja i bili večni. Kad god to oko trepne – smrači se svet. Pitao sam ga kako to da on živi tako dugo, a on mi je odgovorio: „Eee, ja živim sa druge strane oka, na osmatrač­nici! Tamo nema božjeg obdaništa, tamo nema neispunjenih želja, ali čo­vek je utoliko siromašan što nema želja, pa nema čemu da se nada, nema o čemu da sanja jer mu je već sve is­punjeno.“

Pogledao je u nebo i namignuo zvezdi padalici.

Ilija Šaula - Bulevar svetlosti 2016

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.