Donatorsko veče njujorške Fondacije „Luka Bala”

Autor: Mila Stojadinović


U utorak 21. maja održano je treće po redu donatorsko veče Fondacije "Luka Bala" u Muzeju iluzija u Njujorku.


Jednom godišnje organizator i osnivač Fondacije Branislav Bala poziva prijatelje, poštovaoce i sve ljude dobre volje koji prepoznaju i pomažu misiju organizacije, da se sastanu i udruže u ostvarenju jednog cilja – da podrže nadarene učenike i talentovane umetnike. Osnovana u sećanje na dečaka Luku, Fondacija stipendira mlade koji žele da uče, istražuju, da se razvijaju, nadograde svoje znanje kako bi kasnije i sami svojim delovanjem mogli da dorinesu svetu nauke i kulture.


Na programu ovogodišnjeg skupa našle su se dve naše istaknute umetnice, obe poreklom iz Srbije koje žive i stvaraju u njujorškoj metropoli, pevačica Aleksandra Denda i modna dizajnerka Marina Mićanović.


Foto: Milan Milatović

Aleksandra Denda, džez pevačica i kantautorka, diplomirana studentkinja Berkli koledža u Bostonu, predstavila se svojim autorskim ostvarenjima uz pratnju vokala Šilpe Anant i Monike Ćalone i klavijaturiste Takahiroa Izumikave. Neke od Dendinih pesama koje smo slušali u uskomešanoj atmosferi hola muzeja bile su Already Here, Soul Undressed, Inner I. U svom dobro poznatom maniru ,,sanjara“ kako i sama voli za sebe da kaže, Aleksandra je emocijom svoga glasa povela publiku na neka bolja mesta gde su na trenutak svi mogli budni da sanjaju. Za svoju muziku kaže da je šarenoliko sonično platno soula, elektronike i world muzike i da svaka pesma ima svoju priču – ,,Nekada se pesma razvije iz jedne muzičke ideje sa kojom dugo ,posedim‘, a ponekad imam te čarobne trenutke kada pesmu samo čujem u celosti.“ Pored autorskih pesama, Aleksandra je sa grupom izvela nekoliko pesama čuvenog Stivi Vondera, kao i britanske soul pevačice Liane La Havas.


Foto: Milan Milatović

Dok su jedni uživali u zvucima muzike, drugi su se se radoznalo šetali kroz prostorije muzeja u čijim su hodnicima, poput izloženih muzejskih statua, stajale žive lutke – devojke odevene u kreacije naše modne dizajnerke Marine Mićanović. Gosti su imali prilike da razgledaju izložbu kostima iz najnovije kolekcije koju Mićanovićeva priprema za ovogodišnju sezonu jeseni u Njujorku. ,,U predstavljenim modelima dominirala je geometrija, i puno ručnog rada. Estetika kreacija podudarala se sa estetikom muzeja, i sve to zajedno bilo je nekako povezano i skladno.“, rekla je naša dizajnerka. Umetnica koja je modu izučavala na italijanskoj Akademiji za modu Accademia dell Lusso, a trenutno dizajnira u Njujorku, svoje modne tvorevine stvara inspirisana pokretom, svetlom i zvukom. Slobodna u stilu izražavanja i vođena ljubavlju prema onome što radi, ali i konstantnom improvizacijom, vodi se idejom da je biti svoj i imati lični pečat, odnosno biti autentičan jedno od najmoćnijih sredstava svakog umetnika.


Gosti su imali mogućnost i da se prošetaju Muzejom iluzija i zabave iskrivljenim slikama stvarnosti, ali i da uz piće i slatke zalogaje iz kuhinje Mama’s Kitchen Biljane Flora, druženjem upotpune doživljaj. Zadovoljavajući sva čula i uživanjem u bogatom sadržaju ove humanitarne večeri, prijatelji Fondacije su svojim prisustvom i donacijama pružili podršku organizaciji, i kroz sećanje na Luku nekome pomogli da se razvija, raste i prati svoje snove.

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.