Филолошки факултет добио акредитацију за азербејџански и хебрејски

Делегација професора из Азербејџана посетила је Универзитет у Београду и Филолошки факултет током тродневне посете Србији. Филолошки факултет добио је акредитацију за азербејџански и хебрејски језик, па ће се ови језици изучавати као четворосеместрални изборни предмети, а моћи ће да их слушају и студенти других факултета, не само Филолошког.


Ректор Азербејџанског универзитета страних језика у Бакуу професор Камал Абдулајев, као и професори Афган Абдулајев и Лала Маџидова, гостујући су професори Филолошког факултета.


Поезија Имадедина Насимиа преведена на српски

Договорено је да се формира десеточлана комисија – по пет професора са оба универзитета, која ће радити на заједничким истраживањима, студијским програмима, заједничком вођењу докторских дисертација, покретању и издавању часописа.


Филолози подсећају да су дела Милорада Павића и Ива Андрића преведена на азербејџански језик, а у плану су и преводи других аутора и уџбеника.


Одржан је и научни скуп посвећен 650-годишњици рођења песника Имадедина Насимиа и представљена Насимијева књига поезије, писца који се сматра симболим ренесансе на Путу свиле.


Договорено је и истраживање народних епова и митова са сличним мотивима, као и упоредно истраживање народних умотворина насталих у Србији и Азербејџану.


Професорки Љиљани Марковић и декану Филолошког факултета Универзитета у Београду уручена је медаља "Имадедин Насими" за допринос јачању пријатељства и сарадње Србије и Азербејџана.


Професорке Љиљана Марковић и Александра Вранеш изабране су за гостујуће професоре Азербејџанског универзитета страних језика у Бакуу.


Извор: Радио-телевизија Србије

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.