Ilija Šaula - Ćutnja

Ćutnja

Danas pošten i iskren svet najviše otima. Otima mir, krade ljubav, zatvara nadu, dodvorava se zlu, samo da bi se ono zaustavilo. Kada bi zlo stalo, skliznulo bi u ponor bez kraja i raspršilo se u neviđeno i nepostojano.


Raznose me bujice po koritima i rukavcima ne­po­­zna­tih reka. Preko noći naši potoci postaše kanjoni Ko­lorada i još nekih vodenih beštija. Šta to bi? Došlo je vreme da se i od kapi kiše strahuje! Obećaše nam 21. vek pun svetlosti, slo­bo­de i mira, vek ljubavi, napretka i prosperiteta, vek bez ratova, bez bolesti i pošasti. Obe­ćaše globalno selo u kom se svi po­znajemo i u kom sva­ko svakome treba da bude nadopuna, a pretvoriše se u vukove, hijene, krvoločne zveri kakvih nije bilo ni na dvo­ru Kublaj-kana. Probudiše uspavanog medveda u nje­govom najlepšem snu, dok je snevao o miru koji se tako teško sreće.


Zaveslaše galije carske, uplašiše konje Svetog Ili­je, zvezda potera meseca, kuku i motiku digoše na jadnog se­lja­ka, pustinjaka i sirotinju koja nije ni znala da bude ništa drugo nego biračko telo u rukama be­lo­svetskih hohštaplera. Ćuti, Svete! Ćuti i ne talasaj, jer do grla je došlo! Neka nam u ćutanju čista misao sazri, ona uvek ima načina da oživi!


Bulevar svetlosti


Književna radionica Kordun

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.