KRATKA, ŽANROVSKA PROZADa čitaocu ne bude dosadno

Goran Skrobonja je jedan od najpoznatijih srpskih prevodilaca, priređivača, izdavača i pisaca žanrovske proze, objavio je nedavno u Laguni petu zbirku kratke proze – Klopka i druge priče.

Piše: K. L. D.23. marta 2020.

Dvanaest pripovedaka, objavljivanih u periodici i tematskim antologijama, jasno svedoči da zbirka Klopka i druge priče ne predstavlja samo ostvarenje sjajnog pisca horor priča i odličnog fantastičara već je, pre svega, celovito književno delo. Premda uglavnom u ključu fantastike i horora po kojem ga čitaoci uglavnom poznaju, Skrobonjine priče su raznovrsne.

“Jedna priča – i to naslovna – ne uklapa se doduše u taj ključ zato što je potpuno realistična, ali to ne znači da ne može biti horor, naročito za muškog čitaoca“, objašnjava autor.


I kad pripoveda o vremenskom portalu kod Golupca gde domaćin svoje goste zverski ubija uz simboliku pesme King krimsona – Zbogom, moja gospo iz razigrane vode, i kad se dotakne zombi epidemije, fudbalskih zavera, slovenskih božanstava i robota, Skrobonjin stil odlikuju izrazita maštovitost i odlični zapleti. Stvarajući efektnu mešavinu horora, SF, fantastike, antiutopije i fantazije, on se kritički odnosi prema mitemama zajednice, pozivajući se na mnoga dela iz književnosti, filma, stripa, muzike…


A, za sve one koji prate i vole Skrobonjin Teslaverzum, zbirka sadrži i nekoliko pripovedaka u kojima je glavna heroina nenadmašna Anka Cukić.


Posebnu vrednost knjige čini i pronicljivi i minuciozni pogovor dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović, što joj daje specifičnu akademsku ozbiljnost i težinu.


“Kad su posredi bile i moje prethodne knjige, mislim – ili se barem nadam – da je u Klopci ispunjeno ono što mi je bilo najvažnije otkad sam počeo da se bavim pisanjem: da čitaocu prevashodno ne bude dosadno! Rekao bih da će se Anka, pobunjeni zombiji, drevni zmajevi i slovenski bogovi iz ovih priča sasvim lepo pobrinuti za to“, zaključuje Skrobonja.


Izvor: Danas

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.