Krnjačka godina zmaja

Piše: Anja Kožul


Talentirani osnovnoškolci iz Krnjaka napravili su najbolju drvenu maketu zmaja od svih sudionika državnog natjecanja u modelarstvuNakon samozatajne pobjede srpskih gimnazijalaca u kvizu iz hrvatskog jezika o kojima su Novosti pisale, nakon čega je ta vijest odjeknula po regionu, bilježimo novi uspjeh na đačkim takmičenjima. Osmaši iz Osnovne škole Katarine Zrinski iz Krnjaka, Siniša Matijević i Petar Pilja, osvojili su prvo mjesto u državnoj modelarskoj ligi za tekuću školsku godinu.


Siniša i Petar predstavljali su Karlovačku županiju, a skupa s ostalih 26 ekipa imali su isti zadatak – da izrade tzv. tehničku tvorevinu, jednostavnim riječima: maketu zmaja od drveta. U Krnjak su se vratili s nagradama i time svečano zaključili svoje osnovnoškolsko obrazovanje. S pobjedničkim timom našli smo se u zgradi Općine Krnjak. Momci su uspješno završili osmi razred pa se sada odmaraju i spremaju za upis u srednju školu. Pitali smo ih kako je izgledalo natjecanje u Kraljevici.


- Na početku je bilo opušteno, stigli smo na more i upoznali se sa drugim ekipama. Natjecanje je odrađeno u više faza, imali smo tri velike pauze, a samoga zmaja smo izrađivali četiri sata - prepričava Petar. Siniša dodaje da su im odmah na početku prišli članovi nekih ekipa i kad su vidjeli kako obavljaju zadatak, rekli: ‘momci, vi ste pobjednici!’. Također se pohvalio da njihova mentorica nije imala puno posla.


- Nastavnica Biserka Papa Neskusil nas je samo jednom obišla i rekla da nam neće smetati jer nam dobro ide. Ne znamo kako je stručni žiri ocjenjivao jer to nije bilo javno, ali znamo da je maketa morala imati sadržavati zanimljive inovacije. Morala je biti fino išmirglana i uredna, jer neurednim maketama su skidani bodovi - kaže Siniša.


Za nagradu su dobili didaktički stroj za obradu materijala Unimat koji će dijeliti, priznanja i pohvalnice te deset dana ljetne škole u Kraljevici koja će biti održana u julu. Za svoju nastavnicu Biserku Papu Neskusil imaju samo riječi hvale.


- Ona je jako dobra nastavnica, s njom smo od petog razreda. Puno se trudila i najviše mi je zbog nje drago što smo osvojili nagradu. Stalno nas je vodila na vježbe i poticala da budemo što bolji - veli Siniša, o kojem smo već podosta pisali jer se proslavio u talent-showu Nove TV, kad je prezentirao svoje umijeće crtanja s povezom na očima. Nastavnica tehničkog odgoja Biserka Papa Neskusil kaže da su Petar i Siniša su dvojica talentiranih dječaka, dobri su prijatelji, jedan drugog podržavaju, slušaju i daju prijedloge.


- Na modelarskoj ligi dobili su zadanu tehničku tvorevinu od šperploče i radili su na Unimat strojevima. Nekad smo pilili s pilicom i lukom, ali sada postoje moderni strojevi koji rade na struju i bezopasni su, prikladni su za djecu i njima se mogu napraviti izuzetne tvorevine. U pitanju je bio zahtjevan rad; djeca su dobila desatak listova uputa i nekoliko šperploča koje su morala izrezati i po tim uputama slagati, jer da nisu slijedili upute mogli su se izgubiti u sitnim dijelovima. Važno je da se radi što preciznije i urednije, da rad što urednije bude zalijepljen ljepilom za drvo. Bodovalo se i određeno unapređenje nacrta, pa su dječaci zmaju smislili pokretne prednje i stražnje noge. Napravili su još neka sitna poboljšanja kako bi tvorevina bila stabilnija - kazala je nastavnica Papa Neskusil.


Ovaj pobjednički dvojac jedini je iz razreda koji će svoje srednjoškolsko obrazovanje nastaviti u Zagrebu. Petar želi upisati Srpsku pravoslavnu gimnaziju, zanimaju ga društveni predmeti koje želi jednog dana studirati, a Siniša će u Školu primjenjene umjetnosti i dizajna. On najviše voli crtanje olovkom, dobro mu idu portreti, a želi biti restaurator, po mogućnosti u Njemačkoj.


- Od drugih umjetničkih usmjerenja poput slikarstva i kiparstva nema neke zarade, pogotovo ne u Hrvatskoj. Ja se želim okušati kao restaurator vani - ozbiljan je Siniša.


Sve su već isplanirali; živjet će zajedno u domu i nastaviti izrađivati tehničke zadatke u slobodno vrijeme, jedino im je žao što će napustiti svoje prijatelje iz Krnjaka. Tješimo ih da to nije ništa strašno, da će se viđati s njima vikendom, a i u Zagrebu će steći nove prijatelje.


Izvor: Novosti

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.