Marija Tanasković Papadopulos, muzejska vrednost dela srpske umetnice iz Čikaga

Beograđanka dobitnica prestižnih nagrada širom sveta izlaže u Matici iseljenika i za naš portal najavljuje naredne uspehe.Srpska umetnica Marija Tanasković Papadopulos otišla je u Ameriku pre 15 godina, gotovo pravo sa studija vajarstva. Posle svetskih izložbi i fantastičnog uspeha srpska umetnica je pred beogradskom publikom. Njeni radovi su izloženi u Matici iseljenika i Srba u regionu u Beogradu.


Naša sagovornica je preko okeana otišla sa svojim životnim saputnikom, poreklom Grk, koji je možda najviše podržao u tome da svoj umetnički opus predstavi i u dalekoj Americi. Marija živi i stvara u svom studiju u predgrađu Čikaga. Tamo je završila Grafički i veb dizajn na Koledžu u Glen Elinu.„Uvek volim da predstavim sebe ne samo zbog sebe, nego zbog toga što to može da pomogne drugima. Pored dara treba imati i osećaj za biznis (business sense). Napravila sam sajt na kome sam prikazala svoju umetnost u nešto manjoj rezoluciji. To su bile fotografije koje su urađene profesionalno, ali nisam dala veliku rezoluciju tih fotografija, koja nisu mogle tek tako da bude reprodukovane na nekom većem materijalu, ali mogle su da budu lepo sagledane na internetu, na ekranu“, objašnjava naša sagovornica i dodaje da je svoju internet prezentaciju radila u vreme kada socijalni mediji nisu još bili aktuelni.


Sinteza radova srpske umetnice

Marija Tanasković u svojoj kolekciji ima raznorodne radove, od vajarskih dela, preko akvarela do ulja na platnu, a akvarel je možda omiljen jer sebi ne dozvoljava grešku. Sve njih je povezala i uradila art estatement, univerzalan izraz i predstavlja ono što bi umetnik voleo da kaže o samom sebi, zašto stvara i šta je suština njegovog stvaralaštva po njemu samom.


Samo nekoliko godina posle toga pronašli su je galeristi i kuratori, koji okupljaju umetnike širom sveta, a najveći uspeh njihovih poziva je bio taj što su njene radove proglasili za umetnička dela koja imaju muzejsku vrednost. Od tada ova srpska umetnica ne preskoči godinu a da ne ponese sa sobom neko priznanje ili nagradu.


Vajrski rad "Serbona"

„To je bio veliki korak, izložba u Muzeju savremene umetnosti u Las Vegasu, kada su bile prikazane moja slika „Galeb“ rađena u pastel tehnici, vajarski rad „Apolon“, mala bela figura u glini i slika u pastelu „Most“ koja je ostala u muzeju“, priseća se srpska umetnica.


Posle ovog priznanja, nagrade su se same nizale. Srpska umetnica je predstavljena u Njujork Art magazinu, Brodvejskoj galeriji, kada su je svrstali među deset najposećenijih umetničkih sajtova.


Usledili su pozivi od Italijana, Effeto arte Magazin je objavljivao publikacije sa delima ove umetnice, kroz kritički tekst braće Salvadora Rusoa i Frančeska Saveria Rusoa, kao i Sandro Seradfalco i Paolo Levi . U knjigama “Najbolji savremeni umetnici“ koje su napisala braća Ruso, Marija je predstavljena pastelom među najboljim savremenim umetnicima sveta sa pocetka 21 veka, kao i vajarskim radom Serbona, koju je predstavila sa dva lava umesto dva vuka.Mariju je zapazila i Fondacije Costanza koj broji oko 15 000 umetnika. Veliko priznanje koje je dodelila ova organizacija Mariji Tanasković Papadopulos je bio Oskar za dela koja su doprinela kinematografiji. “Bila sam u prošlosti uverena da ja crpim ideje sa filmskog platna, jer sam u filmovima prepoznavala svoje motive. Međutim, kada sam dobila nagradu postalo je jasno da je uticaj bio obostran, da moji motivi inspirišu tvorce filmova, iskrena je Marija Tanasković.


Dodajmo i nagrade koje je Marija dobila 2016, 2017, 2018 godine iz Južne koreje po odabiru brojnog žirija sa takmičenja i izložbe u Inheonu, tri godine za redom.


Najnovija događanja opet su vezana za ovu fondaciju koja je krenula da se bavi i modnim revijama, skupljajući umetnike I prikazujući digitalne prezentacije na modnim revijama, gde se okupljaju ljudi koji bi bili zainteresovani za tu izložbu. Na velikom platnu predstavljene su slike umetnika, među kojima je bila i naša umetnica.


Pamela Kvinzi, modna dizajnerka za zvezde sa crvenog tepiha, oduševljena radom Marije Tanasković Papadopulos pod nazivom "Kapija raja"

“Predsednik Fondacije me je obavestio da će moji radovi, moje slike, koje će biti štampane na platnu od koje će se praviti odeća. Moji radovi će biti prezentovani u Njujorku, Milanu, Dubaiju, Parizu I Beverli hilsu. Nisam nikada očekivala da ću se naći u ovoj priči. Ja sam u stvari samo radila svoje slike koje je neko našao i prezentovao. Treba samo dozvoliti da vas pronađu”, najavljuje Marija naredni uspeh.


Tako da se ne iznenadimo ako Marijine motive sutra vidimo na pistama najglamuroznijih modnih dešavanja, jer upravo ovakav jedan poziv je naša sagovornica dobila i ekskluzivno podelila sa nama.

Srpska umetnica je dobila i kriticki opus Alesandra Kostance kroz katalog Koreana, gde su predstavljeni radovi koji se nalaze baš na izložbi u Beogradu gde smo i razgovarali sa umetnicom.


Nije je zaobišla i nagrada Art Expo galerije koja ima tradiciju u Monte Karlu. Toj grupi kuratora treba pridružiti i studio Byblos kroz prezentacije Umetnickih knjiga na Frankfurt Art Fairs.


“Ja sam duboko u duši slikar, čak mislim da težim apstrakciji, umetnost je težnja ka apstrahovanju. Svi smo deo velikog sveta i svi smo povezani, ja sam živi dokaz za to. Od skulpture koja je vrlo konkretna, krećem u slikarstvo, i tako naizmenično menjam, ono jedno drugo prati. Kroz slikarstvo ne želim da pratim materijalnu formu onakva kakva jeste nego da je predstavim u simbolu predstave nje u meni. Ona se predstavlja u meni i ja ja izbacujem na platno. To je kao neki fotografisani san, ti utisci koje imamo oko sebe, naša sećanja i nešto što nas inspiriše, i kada se one u umetničkom mozgu sklope u jednu celinu, one postaju jasne slike koje treba samo proprati, i javlja se neizdrživa potreba da se to stavi na platno. To je neki san koji ostane tako jasan”, objašnjava Marija svoj umetnički doživljaj.


Srpska umetnica na autorskoj izložbi u Matici iseljenika u Beogradu

Osim tradicionalnih slikarskih disciplina Marija slike i ilustracije u digitalnim tehnikama. Ona je ilustrator i fotograf, jer digitalna obrada u svrsi umetničke i marketinške fotomonataže je takođe izražena veština ove umetnice. Ona je zahvaljujući svojim veštinama sama uradila plakat za izložbu u Matici iseljenika.


Sama svoj majstor, plakat za aktuelnu izložbu

Marija je odličan ambasador naše zemlje, kaže da ne propušta da priča o patnjama kroz koje je Srbija prolazila tokom ratova, bombardovanja i da ukase na veličinu žrtve koju je podnela, I tako ispravlja medijsku sliku zemlje koja veoma voli i kojoj će se možda jednom vratiti.


Izvor: Naši u svetu

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.