„Meša Selimović” Vukadinoviću i Lomparu

Književna nagrada "Meša Selimović", koju dodeljuje kompanija "Večernje novosti", pripala je za 2018. godinu ravnopravno Aleku Vukadinoviću za zbirku poezije "U vatri se Bog odmara", u izdanju "Konrasa" i Milu Lomparu za studiju "Crnjanski – biografija jednog sećanja", u izdanju "Pravoslavne reči".


Za jednu od najprestižnijih literarnih nagrada na srpskom jeziku glasao je, po 31. put, Veliki žiri "Večernjih novosti" sastavljen od šezdeset istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara različitih generacija.


Osnivač nagrade, novinar Dragan Bogutović, ističe da se "još jednom pokazalo da je ovo specifičan i jedinstven izbor pobednika jer se sve obavlja javno".


Prema Bogutovićevim rečima, poštovane su propozicije koje su ustanovljene kada i nagrada, a svi članovi Velikog žirija pridržavali su se pravila i rokova. Književni izbor članova žirija objavljivan je svakodnevno od 7. februara u Večernjim novostima.


Bogutović je naglasio da je predloženo 109 knjiga, a da su dvojica pobednika dobila po 20 glasova.


Ovo je peti put kako se nagrada deli na ravne časti, a da je prvi put nagrađena esejistička knjiga, objašnjava Bogutović. Pobednici su, kako kaže, dobijeni zbrajanjem glasova.


Nagradu "Meša Selimović" čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja, novčani iznos, i biće uručena sledećeg meseca na posebnoj svečanosti.


Izvor: Radio-televizija Srbije

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.