„Midar” i „Zlatni Krst” raznežili čitalačku publiku u Majamiju

Updated: May 13, 2019

Filip Istok, Majami, Florida, 3. februar 2019.


Nebojša Krljar i Ilija Šaula sa svojim delima

U hali Srpske pravoslavne crkve Sv. Simeon u Majamiju održana je promocija dva romana, "Midar" i "Zlatni krst", izdavačke kuće "Alma" Beograd. U nadmetanju reči dvojice autora publika je mogla čuti najbolje kritike koje su jedan drugom uputili, kao i neverovatna pitanja na koja su dati isto takvi odgovori. Rasplinjene emocije obuzele su i posetioce, neki od njih na kraju su sami priznali da su im se suze valjale u očima dok su autori držali propovedi o svojim romanima. Midar je po ko zna koji put dodirnuo publiku svojom dobrotom i zavetima ljubavi, a u isprepletenim sudbinama Krljarovih junaka najveći dio publike je prepoznao ili svoj ili put svog bližnjeg.


Na pitanje šta je to sa čim bi se moglo ostvariti ono što propoveda Midar, Šaula je spremno odgovorio da je to mir, koji je uspio da unese u junake svog romana i da je taj unutrašnji mir potreban svakom od nas da bi život bio lepši i ova planeta još bolje mesto za život. Kad ostvarimo duhovni mir, sve smo postigli, naš zadatak prema Bogu je obavljen, posle toga nam preostaje da samo uživamo u svemu što radimo u životu do njegovog kraja, poručio je na kraju svog izlaganja autor romana Midar, Ilija Šaula.Vrednosti života proizlaze iz porodice, zatim obrazovanjem, a potom kroz rad i stavaralaštvo, posebno u stvaranju vlastite porodice te duhovnog, na posletku i materijalnog blagostanja, naglasio je autor romana Zlatni Krst. On je u period skoro jednog veka uneo priču vezanu za njegovo rodno selo i sudbinu nekolicine meštana od njihovog detinjstva pa do kraja života. Uporedo sa njima gradi se i priča o krstu koji je bio takve sudbine kao i najbolji sinovi koji u mladosti napuste rođeno ognjište otisnuvši se u svet trbuhom za kruhom, zbog nekih neželjenih okolnosti, u nadi da će se jednog dana vratiti svom zavičaju, ali taj dan nikad ne dođe i ostave svoje telo ko zna gde u svetu dok duša luta od nemila do nedraga da bi se vratila i otelotvorila baš tamo gde bi ponovni život imao najviše smisla. Ali život ima druge planove sa nama i mač sudbine niko od nas ne može da izbegne, zaključio je na kraju Nebojša Krljar, kome je ovaj roman prvenac u pisanju, sa kojim je najvaio svoju bogatu spisteljsku karijeru. Najveća sreća za njega na promociji bila je njegova jednogodišnja ćerka Izabela koja je u jednom momentu poželela da se nađe u tatinom krilu, što smo i ovekovečili sa slikom.Protojerej-stavrofor Milan M. Krstić otvorio je promociju

Na samom početku blagoslov je dao protojerej-stavrofor Milan M. Krstić, otvorivši promociju istakao je vrlo značajnim ulogu kulturno umetničkih programa u njegovoj parohiji, a posebno druženja sa književnim autorima jer knjiga nas je oduvek zbližavala sa znanjima, a ovi autori koji će nam se danas predstaviti pravi su majstori umetničke reči, njihovo igranje rečima nije samo pripovedanje već jedna lepota koja nam ne dozvoljava da se rastanemo sa knjigom sve dok je ne pročitamo, sa posebnim naglaskom na Šaulinu knjigu Bulevar svetlosti, kao i ovu najnoviju, roman Midar, za koji bi bilo prava šteta ako ga ne pročitate. Krljar budući da je mlad od njega pored njegovog prvog ostavrenja očekujemo još mnogo novih naslova, verovatno boljih i usavršenijih. Drago mi je da u svojoj sredini imamo jednog takvog mladog pisca koji pored svog rada pomaže i našu školicu za najmlađe i želi na njih da prenese duh svog stvaralaštva, naglasio je prota Milan.


Oba autora su prikupljena sredstva od prodanih knjiga namenili u dobrotvorne svrhe.

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.