Midar, nova pesnička reč

Updated: Feb 21, 2019

Roman veselog i poetičnog Kordunaša iz Pensilvanije, Ilije Šaule, uskovitlao je vetrove na literarnoj sceni Srbije i njene dijaspore. Bajkovito-filozofska pripovest "Midar", o odrazu u ogledalu svakoga od nas i uticaju doživljaja tog odraza na život sa ove strane, neprimetno je utkana u prepoznatljivu formu. A Šaulino delo je zapravo pesma, preobučena u konvencionalno književno ruho, koja se govori polako i u tišini i čija se srž otkriva samo najbližima. Pisac pleše po stranicama, a pesma traje čak i kad on stane i umiri svoje pokrete."Ne pitajte me šta je Midar, šta znači ta reč, jer je ona ispisana u svima nama, a ja nisam pozvan da otkrivam tajne ovoga sveta", neretko je odgovarao autor na pitanja čitalaca tokom promocija u Torontu, Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Midar je, dakle, sve ono što bi' smo, što smo i što bićemo.


Taj isti pisac je sa publikom jedno. Pripoveda često o svojoj baka Anki, psu Skipiju i zečici njegovih prijatelja Luni, koja je u stvari zec, ali je svejedno otišla u raj, a ponajviše o Branki, najvećoj podršci. Šaulu naprosto morate upoznati da biste Midara još bolje pamtili. Jer Midar je verovatno ljubav.

Kako bilo, on se u usmenom pesničkom jeziku već odomaćio, naročito kroz izvedeni pridev kojim se opisuje osećanje traganja za svetlošću; koračanje bulevarom koji vodi u neku našu pećinu, skrivenu i nebu blisku.


Dođite na 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga 26. oktobra od 17 sati, na štand Izdavačke kuće "Alma" (br. 1421) u Hali 1, i susretnite se sa Midarom u sebi.


Izvor: Nedeljnik

1 comment

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.