„Midar” ponovo u Kanadi

Updated: May 13, 2019

U biblioteci Crkve Svete Petke u Lejkšoru kod Vindzora, u kanadskom Ontariju, deveti martovski dan bio je u znaku dobročinstva i "Midara".


Na poziv Srpskog kulturnog društva "Sava Mrkalj", dvojica autora iz jata Književne radionice "Kordun", Ilija Šaula i Danijel Mirkov, prešla su skoro hiljadu kilometara da bi predstavili bajkovito-flozofski roman "Midar", koji je postigao izuzetan uspeh u Srbiji i Americi nakon premijere maja prošle godine u Torontu.


Literarni susret pod nazivom "Književno veče – tajna života" upriličili su Šaula i Mirkov neformalnim međusobnim razgovorom o duhovnim dometima "Midara", kako sa naratorske tako i sa naraterske tačke gledišta, uz povremena uključivanja radoznalih posetilaca.

Ova promocija bila je deo donatorske akcije za prikupljanje sredstava potrebnih za obnovu pravoslavnog hrama Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji, na Baniji, koja je tokom XX stoleća čak tri puta devastiran, od toga u dva navrata u poslednjem ratu.


Ilija Šaula je sa sobom poneo primerke svojih knjiga "Midar" i "Bulevar svetlosti", a uz njih su se našle i "Plavo-beli voz" Danijela Mirkova i "Zlatni krst" Nebojše Krljara, objavljenih zahvaljujući partnerstvu Književne radionice "Kordun" i izdavača iz matice. Sredstva od prodaje nabrojanih dela prisutnima bila su namenjena, osim za hram, i za pomoć školovanju talentovanog dečaka Siniše Matijevića sa Korduna. Ti naslovi će moći da se vide i na trećem Salonu knjige u Torontu, čije je otvaranje zakazano za 16. mart.

Posle svečane večere, Šaula, kao jedan od trenutno najplodnijih kordunaških stvaralaca u rasejanju, besedio je na temu "Uloga dijaspore u obnavljanju svetih srpskih hramova u otadžbini".

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.