Милорад Павић од Ш до А

Мултимедијална изложба о познатом писцу обједињује три повода – девет деценија од његовог рођења, десетлеће од смрти и тридесет и пет година од објављивања „Хазарског речника”


Аутор: Милица Димитријевић


Сегмент изложеног материјала (Фото: БГБ)

У форми својеврсног речника о Милораду Павићу, баш по угледу на његов неконвенционалан и нелинеаран списатељски стил опредметњен у „Хазарском речнику”, 15. октобра у Атријуму Библиотеке града Београда је отворена изложба „Павић од Ш до А”. Повод је трострук – прошло је девет деценија од његовог рођења, десетлеће од смрти и, на крају, тридесет и пет година од објављивања његове поменуте најпознатије књижевне творевине.


Исидора Ињац, Сара Ивковић Марковић и Марјан Маринковић, аутори поставке, позабавили су се Павићевим животом и стваралаштвом у двојезичној и мултимедијалној форми, такорећи кроз игру слике и речи. Тридесет по галеријским зидовима нехајно разбацаних слова азбуке асоцијативно су у вези с појмовима-одредницама Павићевог стваралаштва, објашњене су на један од могућих начина, који, како кажу њих троје, није једини, али јесте подстицај за сваког посматрача да пронађе свој угао виђења овог аутора као писца и интелектуалца. Посетиоци ће бити у прилици и да слушају омиљену пишчеву музику, као и снимљене разговоре које је водио са супругом Јасмином Михајловић и сином Иваном, али и да прелиставају скенирани рукопис „Хазарског речника”. Видео-материјал биће доступан и свим пролазницима у Кнез Михаиловој улици, на чијем ће се плочнику на платоу испред библиотечког здања смењивати различити преводи наслова ове књиге.


– Мислећи о Павићу, најчешће смо помишљали на роман-речник који сваки читалац може изнова састављати према сопственом нахођењу. Из тога је изнедрена ова идеја о „Павићу од Ш до А”, која нам писца с лулом показује тако да свако слово азбуке има своју јединствену форму (тело) и клицу јединственог значења. Обилазак изложбе најпре ће личити на читање његове прозе без почетка и без краја, јер она може да се посматра линеарно, слово по слово, слева надесно или здесна налево, али и на прескок, тако што свако бира редослед према сопственој унутрашњој логици или откуцају срца. Тек присуство посматрача оживљава слова, као и текстове и слике у њима, тако да они почињу да живе нудећи многострука читања и разумевања – кажу аутори за „Политику”.


Ова поставка, за коју је у ауторском тексту у пратећем каталогу академик Јован Делић рекао да је „надахнута и прожета Павићевим духом” и да ће јој се „обрадовати Павићева душа”, траје до краја октобра.


Извор: Политика

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.