Miodrag Jakšić - Sedmica (Ponedeljak)

Updated: Jan 7


Gordana Vlajić, crtica o „Sedmici“ Miće Jakšića


Odličan "Uvod u roman" objavljen u formi knjige. Kao što je autentična i (koliko znam jedinstvena!) ideja da se "ukoriči" uvod u roman, toliko su autentične i priče ispričane po danima u nedelji, a zapravo, po periodima života.

Samo dobar, misleći pisac koji bi lako mogao da bude nazvan i filozofom i sociologom i... - istovremeno, ume da ispriča kratku formu bez suviška reči. Da prepozna "crnicu", da poseje dobro seme i pokosi korov.

 "Sedmica" je sedam staza kroz baštu kojom se valja prošetati.


PONEDELJAK


Ponedeljak je idealan dan za započinjanje. Posla, razmišljanja, pripremanja... Ponedeljak je početak. Svega. Ponedeljak se poštuje jer svojim postojanjem kao prvi dan u nedelji, prirodno primorava ljude da ga osete, dožive, kao početni stepenik, prvog među jednakima, kao dan međaš, što otvara novo poglavlje. Nadanja, planova, snova, očekivanja... Života.


Ponedeljak se, ipak, dočekuje, nekako nevoljno, jer se ispraća, uglavnom, neradni vikend, i polazi u radnu nedelju, opet obično, neizvesnu, i najčešće slabo plaćenu. Ponedeljak se tako, nekako najmanje voli od svih dana. Toga dana gotovo da i nema javnih događaja, promocija, otvaranja izložbi, koncerata. To je loš dan za događaje, kažu. Za biznis. U ponedeljak se svi tek samo pripremaju, planiraju, šta će raditi, tokom sedmice. Ponedeljak je predprostorno vežbalište za ozbiljnije dane koji dolaze. Deveta rupa na svirali ili trinaesto prase, ili prvi dan u nedelji. Ponedeljak je kao metafora, sebi samome.


Ponedeljkom se kasni na posao. Ponedeljkom se opravdavamo nastavnicima zbog kašnjenja u školu. Ponedeljkom se ranije izlazi sa posla. Ponedeljkom se spava na časovima. Ponedeljkom šefovi zakazuju kolegijume. Ponedeljkom profesori ne propituju i ne organizuju ispite.


Da bi prevazišao ove svoje muke, ponedeljak, je morao malo i da zametne trag, jer ime ovog dana, na mnogim jezicima, u arapskom, jermenskom, gruzijskom, grčkom, hebrejskom ili portugalskom jeziku, na primer, ima značenje "drugi dan". Ponedeljak je, tako po njima, eto, za utehu njemu samome, u tim nekim kulturama, drugi dan sedmice, koji se nalazi između nedelje i utorka.


Ponedeljak je, uz to, i plavi dan, kada se pere veš. Ponedeljak je Dan veterana. Dan Martina Lutera Kinga je uvek u ponedeljak. U ponedeljak, davne godine, je izmerena najviša temperatura vazduha na Zemlji od 57, 8 Celzijusa.


Jednog ponedeljka sam upoznao Marijanu. U prvi, sledeći, ponedeljak, sam je prvi put izveo na kolače. Ponedeljkom uveče smo zagrljeni, zamotani u zelenu jamboliju, kraj kamina, godinama gledali „Dinastiju“. U ponedeljak, taj kišni ponedeljak, vozio sam prebrzo auto. U ponedeljak, danas, u pobusani ponedeljak, prvi ponedeljak posle Vaskrsa, izlazim da pobusam njen grob zelenom travom i farbana jaja podelim sirotinji, potom.


Književna radionica Kordun

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.