Награда у Венецији за сликара Марка Кусмука

Аутор: К. Р.


(Фото: лична архива)

Српски академски сликар Марко Кусмук освојио је на престижном међународном фестивалу „Venice Lands Art Prize” у Венецији, на којем је учествовало 320 уметника, прву награду жирија за рад у категорији дводимензионалних радова, преноси Танјуг. Фестивал је основан под покровитељством „Анонима Согнатори” и чини га шест интернационалних уметничких догађаја: филмски,позоришни, музички фестивал, савремена уметност, фестивал плеса и фотографије.


Изложба је одржана под слоганом „Beyond Borders” и промовисала је не само идеју и визију уметника који су се представили, већ савремене уметничке сцене земаља из којих долазе. „Најдраже ми је искуство инспиративна размена искустава са колегама из целог света на оваквом догађају. То је изузетна манифестација где учесници имају сличне циљеве и различите идеје, а циљ заправо и јесте да се оне повежу, а сарадња настави”, рекао је награђени сликар Марко Кусмук, који ће крајем овог месеца представити своје радове из циклуса „Спознаја” на највећој годишњој изложби у Европи под називом „Норд Арт” који се одржава у Рензбургу, а већ 6. јуна изложба се сели у Берлин.


Маркови радови из тог циклуса су награђени почетком године првом наградом за цртеж Фондације Владимир Величковић, а Београђани ће моћи да их виде у децембру ове године на изложби у Галерији „Хаос”.


Кусмук припада генерацији млађих савремених српских сликара. Сликарство је дипломирао на Академију ликовних уметности Универзитета у Сарајеву, специјалистичке студије сликарства похађао је у Италији, док је на Универзитету уметности у Београду је похађао интердисциплинарне студије Теорије уметности и медија, а докторске студије завршио је у Београду у класи професора Милоша Шобајића. До сада имао 14 самосталних и око 80 других изложби и уметничких пројеката у земљи и иностранству.


Извор: Политика

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.