Niš kao svetionik dijaspore

Updated: Mar 28, 2019

Poslednjih godina grad na Nišavi neretko je stecište inovativnih projekata posvećenih ojačavanju veza sa sve brojnijim rasejanjem. Ovom prilikom ukazujemo na dva.


Prvi je "Digitalizacija kulturnog nasleđa srpske dijaspore u SAD", kojim inicijator Kulturni centar "Srpski Vašington" želi da baštinu američkih Srba približi njihovim sunarodnicima u matici i ostalim zajednicama širom sveta, ali i da je sačuva za buduće generacije.


Niš

U tu svrhu su članovi "Srpskog Vašingtona" pokrenuli veb-platformu www.vasington.org, na kojoj se svi zainteresovani mogu uključiti u projekat i doprineti njegovoj uspešnosti tekstovima, foto, audio i video snimcima i drugim sadržajima koji svedoče o kulturno-umetničkim aktivnostima naših ljudi na tlu Amerike.


Još jedna inicijativa koja zavređuje pažnju jeste Projekat "eDijaspora", nastao partnerstvom Informaciono-komunikacionog centra "eDijaspora" i Eparhije niške Srpske pravoslavne crkve.


Tako je rođen veb-servis www.edijaspora.rs, putem kojeg sa bilo koje tačke na planeti možete samo jednim klikom poručiti i na kućnu adresu za kratko vreme dobiti neki od izvoda iz crkvenih matičnih knjiga krštenih i miropomazanih, venčanih ili umrlih. Iz "eDijaspore" najavljuju i nove usluge, u skladu sa razvojem elektronske uprave i u duhu saradnje sa emigracijom korišćenjem naprednih tehnologija.


Realizaciju oba projekta pomogla je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.


Tekst i foto: Ivan Kalauzović Ivanus,

Radio-televizija Srbije

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.