Obeleženi jubileji Matice iseljenika i KR „Kordun”

Updated: Oct 23, 2019

Tekst: KRK

Foto: Dani Blue Photography


Najstarija organizacija koja se bavi saradnjom sa srpskom dijasporom i jedna od najagilnijih kulturno-umetničkih asocijacija rasejanja proslavile su zajedno svoje jubileje, i to u Sjedinjenim Američkim Državama.


Osnivač i predsednik KRK-a Ilija Šaula

Matica iseljenika i Srba u regionu iz Beograda obeležila je sedam decenija postojanja i rada, a Književna radionica "Kordun" (KRK) iz Vest Čestera, Pensilvanija prvu deceniju. Tome u čast je priređena Svečana akademija u subotu 28. septembra, u Crkvi Svetog Jovana u Patersonu, Nju Džerzi.


Početak zvaničnog dela programa molitvom je označio starešina Crkve protojerej Đokan Majstorović, a potom je govornike najavila voditeljka Aleksandra Radaković.


Prisutnima su se obratili: predsednik Matice iseljenika Miodrag Jakšić, književnik Milutin Srbljak, sekretarka Srpske nacionalne akademije u Kanadi Gordana Petković Laković, predstavnica Srpsko-kanadskog udruženja pisaca "Desanka Maksimović" Dušica Ivanović, književnik Nebojša Krljar i osnivač i predsednik KRK-a Ilija Šaula.


U nastavku su zaslužnim pojedincima i organizacijama dodeljene zahvalnice, priznanja i plaketa KRK-a.


Deo zaslužnih saradnika KRK-a

Dobitnici zahvalnica za uspešnu saradnju i doprinos afirmaciji KRK-a su: književnici Milutin Srbljak, Dušica Ivanović, Gordana Petković Laković, Vladislav Radujković, Danijel Mirkov i Nebojša Krljar, novinari Luka Mijatović i Dejan Grujić, Fondacija "Luka Bala" iz Njujorka, "Teslina naučna fondacija" iz Filadelfije, Srpska nacionalna akademija u Kanadi i Srpsko-kanadsko udruženje pisaca "Desanka Maksimović" iz Toronta i Radio Beograd 202.


Laurati priznanja za dugogodišnju uspešnu saradnju na polju kulture i umetnosti su: sveštenik Đokan Majstorović, književnik Danilo Marić, pesnikinja Branka Zeng, novinarka Milica Purić, novinar i publicista Ivan Kalauzović Ivanus, štamparija "Grafičar" iz Užica, Izdavačka kuća "Alma" iz Beograda i Udruženje "Banatski kulturni centar" iz Novog Miloševa.


Plaketom za dugogodišnju afirmaciju srpske dijaspore i podizanje ugleda srpske kulture u svetu ovenčan je predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić.


Deo sastava "Rosa"

Program proslave je činila i izložba slika Bogdana Miščevića i nastupi ženskog vokalnog sastava "Rosa" iz Njujorka, ali i prigodno posluženje.

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.