Pero Zubac (Srbija) – Dok sam te imao (Inđija pro poet 2019)

Updated: Jul 23, 2019

Laureat ovogodišnjeg gran-prija festivala "Inđija pro poet"


Dok sam te imao


Jezik sam ptica razaznavao

i tajne ptičije odgonetao

biljke sam razumeo, i u noćima

prepisivao razgovor trava

tolike sam pesme ispisao

prepisujući rukopis vetra

uz more, u noći, u planini

tolike nevoljnike saslušati umeo

i činiti im male radosti

bez napora, bez sebičnosti imalo

toliko sam dobrote i plemenitosti

umeo u druge utkati

a da i preveć ostane u meni

san sam s radošću na oči nanosio

i buđenju se kao drveće radovao

dok sam te imao...


Pero ZubacBiografija


Pero Zubac je srpski književnik, dramski pisac, urednik, antologičar, scenarista i televizijski stvaralac. Rođen je u Nevesinju, 30. maja 1945. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom Nevesinju, a eksperimentalnu gimnaziju u Lištici i Zrenjaninu. Studirao je književnost južnoslovenskih naroda na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Član je Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine.


Objavio je više od pedeset knjiga poezije, dvadeset knjiga pesama za decu, jednu knjigu eseja, lirsku studiju o Lenki Dunđerski, tri knjige parodija na jugoslovensko pesništvo, šesnaest antologija jugoslovenskog i stranog pesništva. Na strane jezike mu je prevedeno sedam knjiga (dve na makedonski, dve na albanski, jedna na mađarski, jedna na italijanski i jedna na rumunski), a pesme na dvadeset svetskih jezika. Nalazi se u desetak stranih i preko tri stotine srpskih antologija pesništva i pesništva za decu.


Radio je i kao novinar i urednik jugoslovenskih listova, revija i časopisa, napisao dramu, TV dramu, pozorišni komad, libreto za balet i libreto za operu, te scenarije za osam dokumentarnih i jedan celovečernji film. Realizovao je pedesetak multimedijalnih spektakala i načinio preko pet stotina scenarija emisija za decu i mlade. Uredio je šesnaest filmova o kompozitorima klasične muzike, seriju o klasici i serijal emisija o manastirima u Vojvodini.


Na stihove Pere Zupca komponovano je više kantata, solo pesama, oratorijuma, a za stihove je dobio najznačajnije nagrade na jugoslovenskim festivalima u Opatiji, Beogradu, Podgorici, Nišu, Donjem Milanovcu, Pančevu, Rožaju i Nikšiću.


Za književni rad nagrađen je značajnim jugoslovenskim nagradama.


Zastupljen je u čitankama i lektiri u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.


Živi i stvara u Novom Sadu.

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.