Pisanje rešava

Novu knjigu eseja, kritičke proze i priča Mihajla Pantića, "Solvitur scribendo", nedavno je objavio beogradski Arhipelag.Piše: K. A. D. 08. decembra 2019.


Polazeći od latinske izreke Solvitur scribendo (pisanje rešava), Pantić ispisuje uzbudljivu hroniku svakodnevice i književnosti.


U knjizi Solvitur scribendo nalaze se eseji o novom nomadizmu ili novom analfabetizmu, o povodima i uzrocima pisanja, o pisanju iz nezadovoljstva i o pisanju iz nemira, kao i o kreativnom pisanju.


Na drugoj strani, Pantić raspravlja o prisustvu pojedinih tema u srpskoj književnosti, o čemu govore eseji o junu 1968. u srpskoj prozi, o beogradocentrizmu u srpskoj književnosti ili o Albancima u klasičnoj i savremenoj srpskoj književnosti.


Hronika Ninove nagrade u poslednjoj deceniji predstavlja važan dokument o jednom književnom trenutku i o javnom odjeku savremene književnosti. Sastavni deo ove knjige jesu i priče i lični mitovi o vinu i o Novom Beogradu.


Pantićevu novu knjigu obeležava forma dijaloga i neprestano nastojanje da se kroz intenzivan dijalog sa drugim, pri čemu su ti drugi nekada pisci, a uvek to jeste pretpostavljeni i stvarni čitalac, dođe do razrešenja nekog pitanja ili do uvida u pravo stanje stvari.


U ovoj knjizi plene dijalozi o pisanju, koji Pantić vodi sa hrvatskim piscem Zoranom Ferićem, dijalog o vinu sa Jovicom Aćinom i trijalog i o ljubavi koji Pantić vodi sa Davidom Albaharijem i Markom Šelićem Marčelom.


Izvor: Danas

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.