Pisci o kojima se priča: Džordž Sanders

Prvi roman roman Džordža Sondersa „Linkoln u bardu“ dobio je 2017. jednu od najprestižnijih nagrada u anglosaksonskom svetu: Bukerovu nagradu.


Piše: V. M.Kod nas ga je upravo objavila beogradska Geopoetika, a sa engleskog ga je prevela Lusi Stivens. Džoržd Sonders je uspeo da pomeri granice književnosti i da napiše najneobičniju i najoriginalniju knjigu, ni nalik nečemu što ste do sada čitali.


On razvija nezaboravnu priču o porodičnoj ljubavi i gubitku na osnovu klice istorijske istine da je američki predsednik Abraham Linkoln, nakon smrti sina, obilazio njegovu grobnicu da bi držao u naručju njegovo telo.


Dečak Vili Linkoln je zarobljen u prelaznoj oblasti (bardo) gde se duhovi druže i prepiru, dok se u njegovoj duši odvija velika borba. Delom istorijski roman, delom uzbudljiva fantazija, „Linkoln u bardu“ sačinjen je od dugog niza monologa koje izgovaraju različiti glasovi, pretežno duhovi, a prošaran je izvodima iz istorijskih dokumenata, realnih i izmišljenih.


Smešten u doba Građanskog rata, ovaj sentimentalan i filozofski roman o važnosti empatije, prenosi čitaocima samu esenciju tuge, a uz sve to začinjen je grotesknim humorom. Izvorna ideja romana potiče od naslova „Bardo Todol“, popularno znanog kao Tibetanska knjiga mrtvih, drevnog budističkog teksta iz 8. veka koji govori o prelaznom stanju (svesti) između smrti i novog rođenja.


Džordž Sonders (1958), američki pisac, prevashodno je poznat kao autor kratkih priča. Osvojio je nagradu Makartur i nagradu Gugenhajm fondacije, kao i nagradu PEN/Malamud za izvrsne kratke priče, a izabran je i za člana Američke akademije umetnosti i nauke. Zbirka priča Deseti decembar ušla je u najuži izbor za Nacionalnu književnu nagradu i osvojila novoustanovljenu nagradu Folio (za najbolje delo fikcije na engleskom jeziku) i nagradu Stori (za najbolju zbirku kratkih priča).


Časopis svrstao ga je 2013. među sto najuticajnijih ljudi. Džordž Sonders drži program za kreativno pisanje na Univerzitetu u Sirakuzi.


Izvor: Danas

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.