Почело подизање крова Цркве Светог Саве на Менхетну

Аутор: Јелена Чалија


Завршетак ове фазе обнове предвиђен је за јесен (Фото Епархија источноамеричка)

Грађевински одбор за обнову Цркве Светог Саве у Њујорку саопштио је да је отпочео сложени процес подизања крова на храму саграђеном 1854. године, који је изгорео у пожару на Васкрс 2016. Завршни корак у овој фази радова биће уградња нових челичних греда, које ће образовати структуру оригиналног стрмог крова катедрале са пратећом металном плочом и хидроизолационом мембраном, наводи се на сајту Епархије источноамеричке, на чијој се територији ова црква налази.


„Упоредо са кровом, биће постављен и нови челични бетонски под, као и привремени прозори и врата за континуирану заштиту од временских непогода”, додаје се у саопштењу.


Ова фаза пројекта спроводи се у координацији са Комисијом за очување знаменитости и њујоршким Одељењем за изградњу, а завршетак радова предвиђен је за јесен. После тога отпочеће нова етапа обнове којом ће бити омогућено коришћење храма за повремена богослужења. Како се истиче, радове који су тренутно у току надгледаће један од најистакнутијих неимара на Менхетну и у околини Њујорка Френк Сијами, бивши председник њујоршке Институције за заштиту старих здања, који је предводио напоре за изградњу Светског трговинског спомен-центра.Владика источноамерички Иринеј (Добријевић) изјавио је да је коначно започет видљив рад на обнови катедралног храма на Менхетну.


– Упркос многим препрекама дуж пута, ова фаза реконструкције уистину је предзнак почетка његовог васкрснућа од пожара. Катедрала Светог Саве светиња је свих Срба, где год они живели, посебно имајући на уму да је она део наслеђа које нам је оставио Свети владика Николај. Стога, користимо ову прилику да са очинском љубављу позовемо све православне хришћанске Србе и све људе добре воље, који у својим срцима и душама осећају и имају радост васкрслог Господа, да се молитвено и заједно усредсреде ка обнови наше драгоцене светиње, знајући да, према речима нашег светог заступника владике Николаја Жичког и Свеправославног, наша катедрална црква може да васкрсне само ако се ми Срби обожимо, сложимо и умножимо – рекао је владика Иринеј.


Храм је пројектовао Ричард Апџон, који се сматра највећим америчким црквеним архитектом и првобитно је био у власништву Англиканске цркве. Од 1943. године је храм Српске православне цркве захваљујући пријатељству бискупа Ричарда Менинга и владике Николаја Велимировића. Од великог културноисторијског значаја је и суседни парохијски дом, јер је последња у потпуности преостала зграда у САД коју је пројектовао Џејкоб Вреј Моулд, са Апџоном један од оснивача Америчког института архитеката.


Извор: Политика

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.