Представљена књига Милета Савића о дјечаку Споменку Гостићу

У Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини вечерас је представљена књига Милета Савића “Споменко и Озрен”, о дјечаку хероју Споменку Гостићу који је не дочекавши 15 година погинуо као српски војник у протеклом рату.Гостић је најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату, одликован Медаљом заслуга за народ.


Савић је на промоцији рекао да су његов документарни филм “Споменко на вјечној стражи” и сада књига “Споменко и Озрен” мотивисани потребом за српским незаборавом, или за памћењем српских јунака, јуначких борби и дуге историје страдања српског народа.


“Несрећни дјечак у несрећном рату, без оца и мајке, говорио је да је срећан са војском и позивао вршњаке у свијету да помогну дјеци у ратовима која немају храну, одјећу, лијекове и прилику за школовање. Филм и књига о њему омогућили су да његове ријечи са архивског материјала из 1992. године путују свијетом”, истакао је Савић.


Према његовим ријечима, филм о дјечаку војнику Споменку Гостићу преведен је на руски и енглески језик и имао је више од 50 пројекција у Републици Српској, Србији, Русији и неким градовима ЕУ, неке улице назване су по овом хероју, осликани су мурали са његовим ликом, а млади музичари снимају пјесме и спотове инспирисане Гостићем.


“Издавањем књиге желим да подстакнем подизање споменика Споменку Гостићу у оквиру манастира на његовој планини, уточишту у животу и у смрти, на Озрену”, најавио је Савић.


Он је навео да ће споменик у прилепском мермеру израдити скулптор из Требиња Жељко Алексић.


Извор: Срна

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.