Реномирани уметник из Индонезије у посети Београду

У организацији Музеја књиге и путовања Удружења Адлигат, реномирани индонежански уметник Јус Ризал представио је свој рад у Удружењу књижевника Србије. У препуној барокној сали УКС-а изложено је седам уметникових радова, као и два рада његовог неформалног ученика, четрнаестогодишњег Теуфика Хаџалића, пореклом из Србије, који ће ускоро имати изложбу у индонежанском парламенту.


О Индонезији и сликару Ризалу говорио је Виктор Лазић, председник Адлигата а представљању је присуствовао и амбасадор Републике Индонезије у Србији, његова екселенција Мохамад Чандра Виђа Јудх.


Индонежански уметник у посети Београду

Господин Јус Ризал бави се уметношћу већ тридесет година. Учесник је многобројних угледних светских изложби и уметничких фестивала у Индонезији и у свету. Између осталог излагао је у Малезији, САД, Турској, Летонији као и у престижној Националној галерији у Џакарти.


Ризал верује да се уметност може објаснити у релацији личне поруке или приче и да уопштена, додатна, тумачења и објашњења не могу бити аутентична. Каже да су људи на његовим изложбама прилично тихи, и да публика не жели ништа да га пита, зато што им је већ дао одговоре. Нема прича иза његових слика.


Ризал сматра да је уметност окренута себи и да не треба да се користи за пропагандне сврхе било које врсте, посебно не политичке или социјалне, што је став који је добио велики аплауз публике. Ризал верује да у уметничком делу уметник првенствено изражава своју емоцију, израз, облике и боје које је нашао у себи, да би кроз очи и гледање као основни чулни медиј, публику мотивисао да уђе у своја суштинска значења.


"Мислим да је најбоља уметност она која долази из срца. Директна је, нема хендикепа у изражавању. За такав приступ верујем да је најбољи уметнички пут апстрактни стил, нарочито експресионистички." - каже Ризал.


Уметник Јус Ризал гост је Адлигата по препоруци Фадлија Зона, индонежанског колекционара са чијом приватном библиотеком Удружење Адлигат има потписан протокол о сарадњи. Господин Фадли Зон тренутно је на функцији потпредседника парламента Индонезије, а пре неколико година био је у посети Музеју књиге и путовања, када је и отпочела сарадња.


„Изложба је организована као пријатељски сусрет култура Индонезије и Србије, као још један мост између наших народа и уметника. Уметник који је дошао у посету Србији је пореклом са Суматре, па је током програма прочитана и истоимена песма Милоша Црњанског. Захвални смо гостима што су своја дела приказали у Београду, а уметници су четири своја дела поклонила Адлигату и ускоро ће се наћи у нашој сталној поставци,"рекао је Виктор Лазић.


Индонезија је највећа муслиманска земља на свету са више од 260 милиона људи, распрострањена на више од осамнаест хиљада острва. По разноликости флоре и фауне је друга на свету, одмах иза Бразила и спада у највеће земље у развоју на свету. Мото Индонезије гласи: „Јединство у различитости", са обзиром на то да у овој држави живи више од три стотине народа и националних мањина.


Извор: Радио-телевизија Србије

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.