Roman „Čemerika” autora Danila Marića predstavljen u AmericiIako je uvriježeno mišljenje da je Hercegovina poetska, a Bosna pripovjedačka, Danilo Marić nam pravi jedan zanimljiv izuzetak.


Veoma plodotvoran književnik, prije svega kao romansijer, mr Danilo Marić je svoj najnoviji trotomni roman „Čemerika“ predstavio u Sjedinjenim Američkim Državama, što je doživio kao veliko priznanje za cjelokupnu spisateljsku akcionost.


Organizatori predstavljanja romana su St. Luke Serbian orthodox church i Ofis za suradnju, trgovinu i investicije Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu. Prema riječima Marića sve je urađeno na veoma visokom i stručnom nivou. Roman je istog dana predstavljan na dva mjesta u Office-u za suradnju i St. Luke ortodox church.


Promocija u Washingtonu kruna predstavljanja


-Piscu je drago kad se o njemu piše i govori i time se promovira u široj javnosti. Imao sam do sada nekoliko promocija mojih knjiga u Mostaru, Nikšiću, Sarajevu, Trebinju, Beogradu i Kanadi, međutim, ovo mi je ipak najdraže predstavljanje, jer je riječ o Washingtonu. Okupio se viđen svijet iz kulturnog i diplomatskog establišmenta. Među posjetiteljima su se nalazili predstavnici Veleposlanstva Bosne i Hercegovine, kancelarije Predstavništva Republike Srpske, veleposlanik R. Srbije, brojni umjetnici, slikari, književnici i drugi posjetitelji. Iskreno govoreći, zbog atmosfere, izvrsne organizacije i probrane publike, ovaj događaj je toliko djelovao na mene da imam osjećaj kako je zasjenio sve prethodne promocije koje sam imao, akcentirao je mr Danilo Marić.


Na promociji je, između ostalog, rečeno da je mr Danilo Marić kao književnik u dijaspori, inače vrlo plodan spisatelj, uradio mnogo i da je njegovo djelo prepoznatljivo na širim geografskim koordinatama. Tome ide u prilog činjenica da su dosadašnje veoma brojne književne kritike u pravilu donosile pozitivne ocjene, a pisale su ih meritorna imena.


Jelena Vranić je podsjetila da je Danilo Marić, prema nekim književnim kritičarima jedan od naših najplodnijih pisaca. Precizno je navela brojnost knjiga po žanrovima potvrđujući takvu konstataciju.


Roman ‘Čemerika’ vremeplov kroz tri stoljeća


Milutin Srbljak je svoje kritičko mišljenje o ovom romanu posjetiteljima priopćio preko linka. Ustvrdio je da roman „Čemerika“ predstavlja svojevrstan sat povijesti i autentičnu kroniku.


-Marić sažima par stoljeća kroz potku zvanu sonda u jednu neizvjesnu srpsku dramu. Preuzeo je veliki teret autentičnosti događaja ne plašeći se drugačijih mišljenja. Na samom početku uvodi nas u četiri poznata područja života u vrijeme Turaka. Kompletna radnja prvog toma je tragična i potresna. Svi ti događaji su se odvijali počevši od 1700. godina, zatim početkom 18. i do kraja 20. stoljeća. Vrlo interesantno je da je Marić kroz ovaj roman bio svojevrsni suvremenik puna tri vijeka i iz njega treba izvalačiti pouke da bi zauvijek zaboravili predrasude, okrenuli se obitelji, podizali pokolenja koja će pronositi duh ljubavi kroz stoljeća u slavu boga. Roman završava hepiendom, koji ne treba shvatiti kao patetiku već jednu realnu osnovu za generacije koje dolaze, akcentirao je Milutin Srbljak.


Linkom je takođe svoje impresije o autoru i njegovom spisateljskom poslanju iskazao novinar i publicist Zlatko Serdarević.


Podsjetio je na izjavu jednog beogradskog književnika koji je ustvrdio kako je Danilo Marić najplodniji književnik na Balkanu.


-Reagirao sam na tu izjavu pitanjem: „Zar je moguće da u među nama Mostarcima živi spisatelj tako impozantne produkcije? Ipak za takvu konstataciju potrebni su egzaktni podaci i ovoga puta ih navodimo, ne samo da bi je potvrdili, nego je ovo prilika da se podsjetimo na Marićev uistinu impresivan opus, kako bi stekli uvid ne samo u obim nego i u njegovu strukturu, kazao je Serdarević.


Danilo Marić izuzetak u žanrovnskom opredjeljenju


Tako je rečeno da je napisao 15 vrlo ozbiljnih romana, i to je najdominantnije djelo u ovom žanrovskom određenju. Broj od 400 pripovjedaka govori o veoma raskošnom pripovjedaču koji slijedi putanju hercegovačkih pripovjedača, ostavljaju tako dubok trag u bilježenju događaja. Kao i svi književnici i Marić se okušao u poeziji. Tri zbirke poezije govore o želji da na tom polju pokaže darovitost i umijeće.


-Iako je uvriježeno mišljenje da je Hercegovina poetska, a Bosna pripovjedačka Danilo Marić nam pravi jedan zanimljiv izuzetak. Njegova intelektualna znatiželja ga odvodi u prostore sedme umjetnosti. Tako ovaj veoma angažirani umjetnik iza sebe ima oko šezdeset dokumentarnih filmova u kojima ispisuje sudbine ljudi i zanimljive događaje. Čak je i na području znanosti ostavio trag. Posebno se ističe njegova Zbirka zadataka iz termodinamike iz šezdesetih godina prošlog stoljeća koja drži primat prve takve vrste u Jugoslaviji, kazao je Serdarević.


Tome treba dodati i dvije stručne knjige naslovljene „Veljko Bojić prečutni umjetnik“ i „Marići u Hercegovini“ u kojoj prati genealogiju ove obitelji.Žanrovsku strukturu sveukupnog književnog opusa upotpunjuju četiri teatraska scenarija, istakao je Zlatko Serdarević.


Plodonosan rad u emigraciji


O knjizi je govorio Ilija Šaula, pisac i izdavač, vlasnik Književne radionice „Kordun“. Šaula je zapazio da je Marić sadržajno i uhovno izuzetno mnogo uključen u književnost balkanskog prostora.


-Njegov rad u emigraciji je posebno značajan. Tu je objavio svoja kapitalna djela, kao što je trilogija za koju je dobio nagradu Akademije „Ivo Andrić“. Najnoviji njegov roman „Čemerika“ je također nastao u Sjedinjenim Američkim Državama i sudeći po kritikama prednjači po kvalitetu u odnosu na sva prethodna djela. U tom romanu upoznaje nas sa sudbinom iseljeničkog naroda koji prolazi kroz sve životne patnje, stradanja i svakovrsna iskušenja. Ovaj roman Marić piše jasno, slikovito i argumentirano, ne odvodeći čitatelja od realnosti. Sve je to u moći jednog plodnog i svestranog književnika kakav je sa svojim perom Danilo Marić, zaključio je Ilija Šaula.


‘Američka trilogija’ – Svjedočanstvo o prognanicima


Danilo Marić je posjetiteljima ukazao na još neke zanimljivosti iz svog književnog stvaralaštva.


-Podsjećam na još jedan moj uspjeh. Ja sam ipak napisao jednu trilogiju, „Američku trilogiju“, o tri naša prognanika iz perioda Drugog svjetskog rata i otome se u Sjednjenim Američkim Državama dosta pisalo. Zahvalan sam posebno gospodinu Vasi Mihailoviću, čovjeku koji je na University of North Carolina at Chapel Hill osnovao Katredu za slovenske jezike. Chapel Hill je, utemeljen 1789. godine i to najstarije sveučilište u SAD. Mihailović je preko svojih prikaza u američkim novinama mnogo doprinjeo afiramciji mojih djela, izjavio je mr Danilo Marić.


Pogleda li se realizirani opus ovog zaista plodnog književnog stvaratelja doći ćemo do spoznaje da je neumorno stvarao inspiririrajući se mostarskim i američkim prostorom. Od romana i pripovjedaka navodimo samo neke po kojima je poznat u Mostaru. To su: „Vasa Kisa- Mostarska liska“, roman o poznatoj mostarskoj liski, „Majstor lima“, u kome analizira djelo Jole Muse, „Vrelo Bune“, „Kosor“, „Gospodin Aleksa (Šantić)“, „Mostarska treha“ ili priče o mostarskim liskama, „Gospa“ i druge. Roman „Gospa“, preveden je na nekoliko jezika. Proučavajući rodoslov Marića došao je do vrlo dragocjenih podataka koje je ukoričio osamdesetih godina prošlog stoljeća. U pripremi je djelo pod naslovom „Radost i tuga mostarskog duha“, a sudeći po naslovu asocira na analizu suvremenih problema. Član je Društva pisaca BiH, Udruženja umjetnika Mostara, Udruženja pisaca Srbije, Društva pisaca „Desanka Maksimović“, Toronto i Udruženja pisaca Sjeverna Karolina (USA).


Izvor: Dnevni list

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.