Roman koji ljude tera na razmišljanje

Updated: May 27, 2019

TRILER


Zbirkom priča U ime naroda (IK lyceum iuris) i romanom Deca zla (IK Vulkan), u samo par meseci proleća 2019, jedan sudija upisao se u svet ovdašnje književnosti.


Piše: D. S. 26. maja 2019. 07.08To, naravno, nije promaklo ni kritičarima ni čitaocima u Srbiji koji su, naročito ovi drugi, na primeru trilera Deca zla pokazali da su ljubitelji trilera željni novih glasova, ne samo onih koji dolaze iz jezika tradicionalno naklonjenih ovakvoj literaturi. Dosad odštampanih oko 8.000 kopija, u čak osam izdanja, čine ovaj naslov bestselerom – gledajući tržište u Srbiji. Tome je, svakako, pomogla i magija autorovog imena i zanimanja, što se još jedanput pokazuje ovih dana.

Diplomirani pravnik, doktor pravnih nauka, sudija Apelacionog suda u Beogradu od 2010, Miodrag Majić već desetak godina redovno objavljuje tekstove na svom blogu (www.misamajic.com), u kojima otvoreno govori o korupciji, nepotizmu i političkim pritiscima u pravosuđu. Odatle je proistekla i zbirka U ime naroda.

Triler Deca zla smešten je u isti milje, sada u romanesknoj strukturi, gde se sve vrti oko jednog, pa serije ubistava, sa dodacima magije, sve uvijeno u Majićev iskustveni vokabular. „Više od dvadeset godina sam u pravosuđu, i dosad sa imao prilike da upoznam njegovo lice i naličje. Likovi u mojoj priči su arhetipski u ovoj sredini, ali sa ipak dovoljno osobenosti koje ih, nadam se, čine zanimljivima i onima koji se sa ovakvim modelima ne sreću prvi put. No, fikciju ipak ne treba poistovećivati sa dokumentarnim štivom.

Zato sam u više navrata rekao da bi bilo pogrešno Decu zla posmatrati kao kakav poludokumentarni uradak. Ipak je reč o beletristici – trileru, koji je napisao, uslovno rečeno, dobar poznavalac prilika u koje su smeštene njegove stranice“, objašnjava autor dodajući da je nukleus priče jedan slučaj u kojem je sudio. Za dobru priču, ipak, manje je bitno šta je u njoj plod stvarnosti, a šta fikcije, kaže Majić. „Mislim da je najvažnije da ona natera ljude na razmišljanje, a po svemu sudeći, ova priča je većinu dosadašnjih čitalaca pokrenula“, završava on.


Izvor: Danas

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.