Саво Туфегчић: Шта ставиш у главу, можеш и да добијеш

Аутор: Марија Миљевић Рајишић


Редитељ Саво Туфегџић је рођен у Јужноафричкој Републици, а први пут је у Србију дошао пре десетак година. Аутор је низа документарних и играних филмова, инспирисаних родним крајем, а филм „Свеци, Саво и Србија“ биће премијерно приказан на „Белдоксу“.


Овај редитељ од 2010. године Србију редовно посећује, упознаје свој народ и обилази знаменитости.



Снимио је филм „Свеци, Саво и Србија“ који ће бити приказан на „Белдоксу“.


„Филм је прича о фамилији, о презимену, покушао сам да разумем себе, кроз познавање фамилије. Један део филма је о томе, а други део приче је о Србији“, рекао је редитељ.


Почео сам да долазим у Србију и нисам знао шта ме овде чека, нисам знао да причам српски, обилазио сам Србију и гледао како народ живи“, напомиње редитељ.


Занимао се за филм и позориште од ране младости, а са 23 године водио је театарску компанију „Црно сунце“ у Јоханесбургу. Писао је представе и драме, које је и режирао.


Режирао је позоришне представе и документарне и игране филмове који обрађују борбу против апартхејда.


Правећи паралелу између живота у Србији и Јужноафричкој Републици каже: „Живим у Кејптауну, најлепшем месту на свету, али живот у Србији је бољи. Пуно народа у Србији не разуме једну ствар, то је слобода. Живот је леп и шта ставиш у главу, можеш да добијеш“, рекао је редитељ Саво Туфегчић.


Извор: Радио-телевизија Србије

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.