„Teslin narod” Željka Mirkovića na turneji u SAD

Updated: Apr 15, 2019


Film "Teslin narod" otvoriće Srpski filmski festival u Čikagu u decembru


Dokumentarni film "Teslin narod" reditelja Željka Mirkovića, rađen u koprodukciji Optimistic filma i RTS-a, imao je svoju američku premijeru u subotu, 30. marta, u Pitsburgu na Festivalu srpskog filma koji organizuje Serb National Federation (SNF). Film je tom prilikom dobio SNF Spirit Award.


Sa dodele nagrada SNF Spirit Award u Pitsburgu

Odmah zatim, u nedelju, 31. marta, "Teslin narod" je imao svoju premijeru u Ohaju, u Klivlendu na Serbian Heritage Film Festivalu. Nekoliko dana potom, 6. aprila, film će imati svoju premijeru u Masačusetsu, u Bostonu, u Crkvi "Sveti Sava". Ovo je samo uvod u dalja prikazivanja "Teslinog naroda" u SAD. Tokom aprila i maja film će se prikazivati u bioskopskoj distribuciji u Njujorku u u Cinema Village-u na Menhetnu i u Los Anđelesu u Leammle Theater-u, Music Hall Cinema na Beverli Hilsu, u oba grada po sedam dana, četiri puta dnevno. A film će takođe otvoriti Srpski filmski festival u Čikagu prvog vikenda u decembru.Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana. Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Voltera Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.


Volter Bogdanić

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću), koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi "100 znamenitih Amerikanaca", ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića. Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države, gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.


Zašto "Teslin narod"?


"'Teslin narod' je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. 'Teslin narod' je simbol koji ne traži geografsko objašnjenje. 'Teslin narod' se globalno prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju", istakao je reditelj i producent Željko Mirković.


Željko Mirković, reditelj

Glumac Džek Dimić izrazio je veliko zadovoljstvo što je u filmu igrao lik Tesle: "'Teslin narod' reditelja Željka Mirkovića je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je još uvek vole... Tamo daleko..."


Džek Dimić kao Nikola Tesla

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji Optimistic filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu, Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić i Filmski Centar Srbije.


Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić. U filmu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba, koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene Američke Države. Film traje 83 minuta. Ideja: Nikola Lončar, scenario: Marko Lopušina, Miloš Rastović i Željko Mirković, kompozitor: Dejan Ilijić, direktori fotografije: Milan Marić i Ognjen Milović, montažer: Pavle Nikić, menadžer projekta: Zvezdana Stojanović Skot i izvršni producenti: Nikola Lončar, Đorđe Jovičić i Borislav Jovičin.


O autoru


Željko Mirković, reditelj, producent i profesor filma i digitalnih medija u SAD. Vlasnik je produkcijske kuće Optimistic film od 2007. Završio Akademiju Umetnosti u Beogradu i master studije u medijima u Velikoj Britaniji na Bournemouth University, Media School. Trenutno završava doktorske studije na FMK Beograd.


Za svoje filmove osvojio je 53 internacionalne nagrade, a dokumentarni film "Drugi susret" bio je zvanični kandidat za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2014. Autor je i dokumentaraca "Obećanje", "Svetislav Pešić, više od trenera", "Lajko Feliks – u potrazi za sobom", "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest", "Oženiću celo selo", "21. sekund", "Muharem: muzika, oči života"… Radio je kao profesor filma i digitalnih medija u SAD.


Izvor: Radio-televzija Srbije / Ogledalo (Serbian Mirror, Chicago)

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.