Tokom „Nišvila” i književni festival

Autor: J. A.


Književnici će razgovarati na platou kod Letnje pozornice u Tvrđavi; foto: V. K.

Naredna četiri dana, tokom trajanja glavnog muzičkog programa "Nišvila", na platou kraj Letnje pozornice u Tvrđavi okupljaće se književnici i kritičari, koji će diskutovati na razne teme. Govoriće o 30 leta interneta, antologiji niške neoavangardne bit poezije, premijeri Kose i festivalu Vudstok koji proslavljaju pola veka, a govoriće i o 50 godina Alan Forda i četvrtoj tehnološkoj (r)evoluciji.


Program Nišville Jazz&Book's Session počinje večeras u 19:30, a organizatori najavljuju da će Trupa književna boemija koju čine studentkinje Filozofskog fakulteta u Nišu čitati knjigu niškog pisca Zorana Pešića Sigme Biće sve u redu.


Damama će i ove godine pripasti čast da otvaraju sve četiri večeri sa eminentnim gostima - najavljuju organizatori.

Neke od tema večeras biće i 30 godina interneta, a u razgovoru pod nazivom “Od Higs bozon čestice do Fejsbuka” učestvovaće medijski stručnjak Maja Vukadinović, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu Milan Milošević i ekspert iz oblasti bezbednosti Milan Sekuloski.


Kao omaž prošlogodišnjem programu, najavljuju, biće premijerno predstavljena antologija niške neoavangardne bit poezije Možete preći ulicu Kralja Stefana Prvovenčanog. Knjiga je nastala nakon saradnje četvorice pesnika, nekoliko niških institucija i Nišvil festivala.


O knjizi će sa specijalnim gostima govoriti recezent antologije Vladimir Kopicl i priređivač Nikola Todorović. Prvo veče zatvaraju ugledni književni stvaraoci, članovi Društva književnika i književnih prevodilaca Niša - navode organizatori.

U petak, 9. avgusta će svoje književno stvaralaštvo predstaviti i konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev, a o pola veka Kose i festivala Vudstok govoriće eksperti iz ove oblasti Peca Popović, Nikola Nešković, Petar Janjatović i Dragan Aranđelović Ara.


Druge večeri Magični Zoran Ćirić i Aleksandar Šurbatović predstaviće novu knjigu “Lanac slobode”, dok će na kraju nastupati Duško Domanović i Vladimir Bajić programom Poetsko muzička kontrakcija - kažu organizatori.

Subota, 10. avgust je rezervisana za razgovor “Cvjećarnica u kući cveća” i 50 godina Alan Forda, a najavljuju da će govoriti autor knjige Lazar Džamić, kao i Dejan Stojiljković i Branislav Miltojević.


Pre i posle toga biće predstavljene važne knjige: Svjet Jazza – od Adorna do Johna Zorna o kojoj će govoriti hrvatski autor Saša Drach sa specijalnim gostima i delo Volter Ajzakson - Leonardo da Vinči, o kojem će govoriti Igor Rill, glavni i odgovorni urednik National Geographic Srbija i pisac i prevodilac Goran Skrobonja. Veče zatvara Lutajući Didžej Zdena – Zdenko Franić, čovek koji je spasio rokenrol - ističu organizatori.

Četvrta tehnološka revolucija je još jedna od tema, o kojoj će biti reči u nedelju, 11. avgusta, a o tome će govoriti profesor Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu. Predstaviće knjigu Srbija 4.0 - Budućnost koja se ne sme propustiti.


Organizatori ističu i da će časopis Galaksija Nova u Nišu među prvima u svetu obeležiti jubilej - 50 godina od poletanja sa Meseca. Biće predstavljena knjiga Jazz Beat Dubrovčana Vojo Šidnolića na samom kraju ovogodišnjeg izdanja. U razgovoru #JazzyWordsOFFreedom19 u kojem učestvuju hrvatski džez kritičar Davor Hrvoj, književnik i publicista Ivan Matejević, slovenačka etnomuzikološkinja Ana Hofman, srpski pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, književni kritičar Jelena S. Mladenović, doktorand književnosti Milica Vučković i pozorišni reditelj Marko Đurić.


Oni koji bi da posete Nišvilov književni festival mogu to da učine naredna četiri dana u Tvrđavi i ulaz je besplatan.Nišville Jazz & Book's Session 2019


ČETVRTAK 8. AVGUST


19:30 - Trupa Književna Boemija – Biće sve u redu – Zoran Pešić Sigma

20:30 - 30 godina WEB-a – od Higs bozon čestice do Fajzbuka - Milan Milošević, Maja Vukadinović, Milan Sekuloski

21:30 - #JazzyWordsOFFreedom18 retrospektiva MOŽETE PREĆI ULICU KRALJA STEFANA PRVOVENČANOG Vladimir Kopicl, Nikola Todorović i specijalni gosti

23:00 - Ugledni književni stvaraoci – Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša


PETAK 9. AVGUST


19:30 - Trupa Književna Boemija – Dolina hipi poezije

20:00 - Edvin Sugarev (Bul) – Poetski performans – Skrivena čula

20:30 - 50 godina Kose i Vudstoka - Peca Popović, Nikola Nešković, Petar Janjatović i Dragan Aranđelović Ara

21:30 - Lanac Slobode – Zoran Ćirić i Aleksandar Šurbatović

23:00 - Duško Domanović i Vladimir Bajić – Poetsko muzička kontrakcija


SUBOTA 10. AVGUST


19:30 - Trupa Književna Boemija – Pripitomljeni pakao

20:00 - Svjet Jazza – od Adorna do Johna Zorna – Saša Drach (Cro)

20:45 - 50 godina Alan Forda – CVJEĆARNICA U KUĆI CVEĆA - Lazar Džamić, Dejan Stojiljković i Branislav Miltojević

22:00 - Leonardo da Vinči – Volter Ajzakson – Igor Rill i Goran Skrobonja

23:00 - Zdenko Franić (Cro) Lutajući Didžej Zdena


NEDELJA 11. AVGUST


19:30 - Trupa Književna Boemija – Tamna strana meseca – u poseti

20:00 - Radivoje Mitrović - Srbija 4.0 - Budućnost koja se ne sme propustiti Stanko Stojiljković, Gradimir Milovanović, Miodrag Petković, Goran Stanković

20:45 - 50 godina od poletanja sa Meseca – Nova Galaksija

21:45 - #JazzyWordsOFFreedom19 Davor Hrvoj (Cro), Ivan Matejević, Ana Hofman (Slo/Srb), Marko Šelić Marčelo, Jelena Mladenović, Milica Vučković i Marko Đurić

23:00 - Vojo Šindolić (Cro) – Jazz Beat


Izvor: Južne vesti

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.