„Трг од ћирилице” – сајам српске књижевности и културе

Награда „Печат Херцега Стјепана” биће додељена др Милу Ломпару, а признање „Ћириличник” – „Српској књижевној задрузи” из Београда


Аутор: Новица ЂурићОвогодишња манифестација „Трг од ћирилице” први пут је отворена ван херцегновског Трга Белависта, песничким сусретом „Вуковски ти појем” у Петњици.


Организатори ове културне манифестације: Митрополија црногорско приморска, Удружење књижевника Црне Горе (УКЦГ), Издавачка кућа „Светигора” и Удружење издавача и књижара, поручили су да је „праведно да ’Трг од ћирилице’ узме воде с извора, баш у Петњици, завичају Вука Караџића, али и српског језичког ’гринича’, који је међу другим раскошним дијалектима нашег разуђеног народа изабран да буде еталон и стуб српског књижевног језика”.


Петњичани су у суботу на комплексу „Вукови коријени” угостили песнике: Ранка Крстајића, Милутина Мићовића, Радомира Уљаревића, Бећира Вуковића, Новицу Ђурића, Перивоја Поповића, Миљана Николића, Љубисава Бијелића, Милицу Бакрач, Станку Никач, Јанка Јелића, Бојана Рајевића, Снежану Папић, Радована Радовића, Наода Вуковића и Радојицу Булатовића. Гост вечери је био руски песник и преводилац, главни уредник часописа „Рукопис”, дописни члан Петровске академије и велики промотор српске поезије Игор Јелисејев.


Из Петњице програм се преселио на Вучји До, историјско место и поприште славне победе црногорског и брдског оружја.


Програмом овогодишње, шесте по реду културне манифестације „Трг од ћирилице” обухваћено је тако више црногорских градова и места, а званично отварање манифестације је предвиђено за среду, када ће у Његошевој сали цетињског манастира бити промовисана Сабрана дела архиепископа цетињског господина Амфилохија (Радовића), иначе најстаријег члана УКЦГ.


О тридесетотомним сабраним делима говориће владика Атанасије и владика Методије, књижевници Милутин Мићовић и Желидраг Никчевић.


У наставку ове манифестације, која траје до 31. августа, у делу књижевног програма биће одржано петнаестак књижевних вечери. Почиње се серијалом „У част почивших књижевника” – Косте Радовића, о чијем делу ће говорити др Синиша Јелушић и Перивоје Поповић; Момира Војводића, о коме беседе књижевници Драган Лакићевић и Живојин Ракочевић, затим Влајка Ћулафића о коме ће говорити владика Јоаникије и књижевници Новица Ђурић, Дарко Јојовић и Перивоје Поповић. У част рано почившег песника Славка Живковића беседиће митрополит Амфилохије, свештеник Предраг Шћепановић и књижевник Драган Лакићевић.


На „Тргу од ћирилице” у Херцег Новом о Изабраним делима књижевника и новинара Новице Ђурића говориће мр Маја Симовић, др Драго Перовић и др Драган Копривица, док ће на књижевној вечери Ранка Јововића и Илије Лакушића говорити др Синиша Јелушић, Бећир Вуковић и Вишња Косовић.


Из Србије ће на тргу говорити писци: Милош Јанковић, Небојша Јеврић, Зоран Аврамовић, Ранко Крстајић, Лабуд Драгић, др Душко Бабић, Данило Јокановић и Новица Соврлић.


У преосталом скоро двадесетодневном програму на „Тргу од ћирилице” у Херцег Новом предвиђене су пројекције дечјих православно-едукативних цртаних филмова, потом бројни концерти, међу којима су и руски ансамбли, међу којима и „Донски козаци”.


Протојереј Никчевић посебно наглашава да ће први пут у Црној Гори бити говора о теми „Искушења 5Г технологије, дигитализације и трансхуманизма”, а о томе ће казивати професор Државног универзитета у Москви др Олга Николајевна Четверикова и др Оливер Суботић.


На крају „Трга о ћирилице” биће уприличено додељивање признања и награда. Књижевну награду „Печат Херцега Стјепана” биће додељена др Милу Ломпару, а најугледније признање „Ћириличник” добија институција српске културе и храм српске књиге „Српска књижевна задруга” из Београда.


Извор: Политика

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.