U Inđiji bi poeta sa svih strana sveta

Updated: Jul 4, 2019

Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus

Foto: Zvonko Perge i Ivan Kalauzović Ivanus

Video: Zvonko Perge, Ivan Kalauzović Ivanus i Predrag Bezbradica


U susret junu, u sremski gradić Inđiju sjatila su se pera odovud i odonud, da bi sa izdancima vojvođanskih vinograda pet dana slavila reč i rimu snova i jave.


Treći Međunarodni književni festival "Inđija pro poet" održan je od 1. do 5. juna, a organizovalo ga je udruženje građana "Moj Srem", u saradnji sa Kulturnim centrom Inđija, Narodnom bibliotekom "Dr Đorđe Natošević" i Maticom iseljenika i Srba u regionu, pod pokroviteljstvom Opštine Inđija.


Učesnici festivala

Na desetine književnika iz isto toliko zemalja, uključujići i Srbiju, region i dijasporu, došlo je u ravnicu i publici predstavilo svoja dela. Oni koji su prvi stigli su već 31. maja toplo primljeni u domu direktora festivala Miodraga Jakšića u Krčedinu, gde su uživali u autentičnoj hrani i piću okruženi likovnim izrazima poznatih srpskih umetnika.


Dodela gran-prija Peri Zupcu

Zvanično otvaranje festivala proteklo je u znaku dodele gran-prija Peri Zupcu, pesniku detinjstva i mladosti. Svečanost je upriličena u galerijskom prostoru "Kuća Vojnovića" u centru Inđije."Vera u poeziju opstaje duže nego što opstaje bilo koja druga vera. Hajde da ovih dana u Inđiji prihvatimo sve naše goste iz sveta kao najbliže prijatelje, kao braću, jer su oni sa tom istom željom došli ovde", rekao je te večeri Miodrag Jakšić.

Aleksandar Tankov iz Rusije

Ovo beše i prilika za pionirske nastupe učesnika, koji su i narednih dana okupljenima govorili svoje pisane misli u Kulturnom centru Inđija, Narodnoj biblioteci "Dr Đorđe Natošević", lokalnim osnovnim školama i Kulturnom centru Novog Sada, ali i manje formalno – družeći se, uz doručak, ručak i večeru, uz svice i tamburaše.


Pero Zubac i kolege u poseti inđijskoj OŠ "Petar Kočić"

Samo neki od njih su: Aleksandar Tankov, Ljubav Berzina i Nadežda Osminina (Rusija), Elka Stojanova (Bugarska), Rui Koias (Portugalija), Aleksandra Radaković i Predrag Jakšić (Srbija), Ilija Šaula i Maja Herman Sekulić (SAD), Dušica Ivanović (Kanada), Andrula Šati (Kipar), Jovana Ostojić i Neda Gavrić (Republika Srpska, BiH), Rešma Rameš (Indija), Ana Čahorovska (Poljska), Antoan Simon (Francuska), Hristos Kukis i Marija Kuluri (Grčka), Dmitrij Burago (Ukrajina), Grga Olah (Mađarska) Jovica Ilić i Marta Markoska (Severna Makedonija), Marija Kobec (Belorusija), Radomir Uljarević i Milica Bakrač (Crna Gora)...Odabranima su uručena i specijalna priznanja, i to Elki Stojanovoj, Rešmi Rameš, Ruiju Koijasu, Nadeždi Osmininoj i Andruli Šati, a utrt je put i međupoetskoj saradnji koja će se ogledati u prevodima, objavljivanjima knjiga i različitim projektima. Osim toga, nagradu štampanja dela dobio je Azerbejdžanac Salim Babulaoglu, koji u Inđiji nije bio prisutan, ali će izostanak nadomestiti 18. juna u Matici iseljenika i Srba u regionu, u Beogradu, kada će mu ova nagrada i zvanično pripasti.Tokom festivala, učesnici su obišli Inđiju i okolinu, Sremske Karlovce, Novi Sad i Beograd, šetali kraj čuvene Gimnazije, Dunavskom i Knez Mihailovom.Sledećih nekoliko sedmica, na veb-portalu www.krk.rs, Književne radionice "Kordun" iz Vest Čestera, Pensilvanija, SAD, partnerske neprofitne organizacije festivala čija je redakcija boravila u Inđiji, moći ćete da svakodnevno pročitate po jedno delo iz oficijelnog festivalskog zbornika.

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.