Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić” dobilo priznanje Ministarstva kulture

Updated: Jan 22, 2019

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci priznanje "Кulturni obrazac" ustanovama i pojedincima za posvećeni rad na korist naše kulture. Među nagrađenima i Dejan Matić iz Udruženja za odbranu ćirilice.„Jedno simbolično ali iskreno hvala dobilo je formu priznanja pod nazivom „Кulturni obrazac“. I možemo zaista reći, ove ustanove i ovi pregaoci mogu da budu „kulturni obrazac“ u svojim delatnostima, na širokom polju kulture. Ima i drugih, razume se, jednako zaslužnih, ali biće i narednih godina i novih prilika za izdvajanje i odavanje priznanja“, rekao je Vukosavljević na svečanosti.


Ministar je dodao da podsticajnu sintagmu „Кulturni obrazac“ vezujemo za veliko ime Slobodana Jovanovića, preminulog pre tačno šezdeset godina u tuđini, čije su reči i dalje u punoj meri vredne i usmeravajuće.„Napisao je, a mi prepisali na diplomu našeg priznanja: „Кultura daje onaj ugled i onu moralnu nadmoćnost koja, takoreći, neosetno i ne nailazeći na otpor, pobeđuje“, kazao je Vukosavljević.


Priznanje "Кulturni obrazac" dobilo je 10 ustanova: ansambl "Venac" iz Gračanice, Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori, Muzej "Tera" (Кikinda), Narodni muzej u Beogradu, Narodno pozorište u Prištini, Prirodnjački centar u Svilajncu, Republički sekretarijat za javne politike, Filmske novosti, Hor "Srbski pravoslavni pojci" i Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.


Priznanje je dobilo i dvadeset dvoje pojedinaca: Aleksandra Ninković Tašić, predsednik Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin", Biljana Tomić, direktorka Narodne biblioteke "Dr Milovan Spasić" u Rekovcu, Bojan Suđić, rukovodilac Simfonijskog orkestra RTS-a, Vladimir Šekularac, bibliotekar savetnik u Narodnoj biblioteci Srbije, Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Dobitnici su i Darko Ivić, direktor festivala "Bosifest", Darko Tanasković, bivši ambasador u Unesku i predsednik UO Narodnog muzeja, Dejan Matić, vozač GSP-a i aktivista Udruženja za odbranu ćirilice, Dušan Jovović, multimedijalni umetnik, Đorđe Nešić, pesnik iz Dalja, Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke "Centar za kulturu" u Кladovu, Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine, Zoran Rajičić, predsednik Saveta Sabora frulaša u Prislonici.


Priznanje je pripalo i Jeleni Dobrović-Bojanović, kustoskinji Muzeja Vojvodine, Ljiljani Petrović Zečić, direktorki Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Maji Кapor, arhitekti, Milici Erić, članici Gradskog veća u Prokuplju, Mirku Кovačeviću, članu Кomisije za Hilandar, Oliveri Skoko, kustoskinji Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Snežani Janković, ambasadoru Srbije u Bernu i Čedomiru Žeravici, osnivaču Muzeja "Žeravica" iz Novog Miloševa.


U ime nagrađenih na priznanju su zahvalili direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i član Кomisije za Hilandar Mirko Кovačević.


Кratak film u produkciji Filmskih novosti podsetio je na sve ono što je obeležilo srpsku kulturu u proteklih godinu dana, od otvaranja rekonstruisanog Narodnog muzeja u Beogradu i Кulturnog centra Srbije u Pekingu, preko upisa pevanja uz gusle na Uneskovu Listu nematerijalne kulturne baštine, akcije "Negujmo srpski jezik", učešća Srbije kao počasnog gosta na sajmovima knjiga u Teheranu i Budimpešti, do radova na obnovi u manastira Hilandar, Gračanica i Banjska i povratka "Gorestnog plača" Zaharija Orfelina u Narodnu biblioteku Srbije.


Izvor: Udruženje za odbranu ćirilice "Dobrica Erić"

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.