„Velika nagrada Ivo Andrić” Goranu Petroviću i Rajku Petrovu Nogu

Prozni pisac Goran Petrović i pesnik Rajko Petrov Nogo, ovogodišnji su laureati "Velike nagrade Ivo Andrić". Petrović je, po oceni žirija, kojim je predsedavao akademik Jovan Delić, nagradu dobio za životno delo, a Nogo, za najbolju knjigu, objavljenu u 2018. godini, za zbirku pesama "Sonet i smrt".Goranu Petroviću, čije su knjige u inostranstvu i kod nas, do sada objavljene u sto devetnaest izdanja, nagrada je uručena u Andrićgradu, nedaleko od mosta, koji je, kao građevina nadvisio sopstvenu funkciju i veličinu, i prerastao u "Na Drini ćupriju", roman koji spaja svetove.


"Zahvaljujući ovom romanu, jedan pisac koji je stvarao na jeziku malobrojnog naroda, postao je pisac sveukupne sudbine čovečanstva. Ćupriji od kamena, gradu od kamena, pridodajem nekoliko skromnih kamenčića", kaže Goran Petrović.


Kamenčići – biseri, koje je Petrović dodao Andrićgradu, pripovedaju o narodu Hanti i Manti. Još jedna u nizu njegovih univerzalnih priča, o svetu svom i tuđem, zbog čega je njegovo delo i prihvaćeno kao prilog svetskoj književnoj baštini.


Pesnik Rajko Petrov Nogo nije mogao da prisustvuje svečenosti na kojoj je "Velika nagrada Ivo Andrić", dodeljena njegovoj pesničkoj knjizi od 33 soneta.


"Nogovi soneti su raskošno raznovrsni, sa puno svetlosti unesene u smrt i grob, i sa već poznatim Nogovim spojem tužbalice i uspavanke", objašnjava akademik Jovan Delić, predsednik žirija "Velike nagrade Ivo Andrić".


Uveren da bi i Ivo sigurno bio veoma zadovoljan ovogodišnjim laureatima, direktor Andrićevog instituta je podsetio na misiju ove nagrade – da istakne one koji vrede.


"Zato su svi do sada nagrađeni, a i pisci koje danas nagrađujemo, predstavnici te manjine, za koju bi mi voleli, da se veže većina", navodi Emir Kusturica, direktor Andrićevog instituta.


Andrićev institut je "Veliku nagradu Ivo Adrić" ustanovio 2015. godine, a dodeljuje se u dve kategorije – za ukupno književno stvaralaštvo i za najbolje delo objavljeno u protekloj godini.


Izvor: Radio-televizija Srbije

Video: Iskra

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.