Занимљива судбина недостајућег листа Мирослављевог јеванђеља

Мирослављево јеванђеље је један од најзначајнијих и најзнаменитијих рукописа написаних на ћирилици. Писано је у 12. веку за цркву Светог апостола Петра у Бијелом Пољу, а данас се чува у Народном музеју у Београду. Међутим, јеванђељу недостаје један лист, који се од средине 19. века чува у Русији. Током посете руског премијера Дмитрија Медведева потписан је споразум о преношењу недостајућег листа у Србију.


По свом саставу, ова књига је јеванђелистар, књига која се користи за богослужења у којој су текстови распоређени према читањима током црквене године.Иако од Бијелог Поља до Београда има нешто више од 300 километара, Мирослављево јеванђеље је прешло пут од преко 15.000 километара. Скривање и премештање је ово дело вероватно сачувало од спаљивања, што се десило многим црквеним књигама из тог времена.


Не зна се када је тачно јеванђеље пребачено из Цркве светог Петра у манастир Хиландар, у којем се најдуже налазило. Српска јавност за постојање Мирослављевог јеванђеља сазнаје у другој половини 19. века и од тада је ово дело било предмет истраживања многих научника.


Ово дело је у Србију враћено након што су га хиландарски монаси, у знак захвалности због помоћи манастиру, поклонили краљу Александру Обреновићу 1896. године. Тада је краљу поклоњена и оснивачка повеља манастира, коју је издао Стефан Немања.


Међутим, један лист Мирослављевог јеванђеља тренутно се чува у Русији, у библиотеци у Санкт Петерсбургу.


Овај лист је од оригинала одвојио руски архимандрит Порфирије, који је средином 1846. године био у посети Хиландару. Том приликом га је пренео у Санкт Петерсбург, где се овај лист и данас налази. Не зна се да ли га је Порфирије кришом однео или су му лист поклонили монаси Хиландара.


Мирослављево јеванђеље

Први пут је био изложен у Кијеву 1874. године, под именом "Петроградски лист", када га је фотографисао Стојан Новаковић, тадашњи управник Народне библиотеке у Београду, који је ово дело и назвао Мирослављево јеванђеље.


На овом листу налазе се читања посвећена празнику Светог Јована Крститеља.


Недостајући лист је 2015. године боравио у Србији, што је и једини пут до сада. Био је изложен у Музеју Вука и Доситеја у Београду.


Повратак овог листа договорен је током посете председника Русије Владимира Путина у јануару ове године, а током посете руског премијера Медведева, потписан је и споразум о пребацивању листа у Србију.


Извор: РТС

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.