Živković: Moja sabrana dela objavljena u SAD, u Srbiji to prošlo neprimećeno

Nagrađivani pisac, prevodilac, penzionisani profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Zoran Živković (70), najpoznatiji po pričama naučne fantastike, izjavio je da su mu sabrana dela objavljena u SAD, ali da je to u medijima u Srbiji prošlo gotovo neprimećeno.


Piše: Beta


Foto: Pixabay

To je, kako je rekao za Drugi program Radio Beograda, tim krupnije jer se u SAD godišnje objavi svega 160 prevoda stranih autora, među više od 160.000 novih naslova knjiga, ne računajući ponovna izdanja, odnosno po oko 400 dnevno, koliko izađe u SAD.


U emisiji o prevodilaštvu i prevođenju knjiga autora iz Srbije, Živković je rekao da je objavljivanje njegovih sabranih dela u SAD jedinstveno na najvećem svetskom tržištu – engleskom govorećem području, i da to nije učinjeno ni za jugoslovenskog nobelovca Ivu Andrića.


Živković je kritički govorio o novinskom izveštavanju o kulturi u Srbiji i zapitao se kako je moguće da se takve teme ne prate, a da je, recimo, objavljivanje njegovih sabranih dela zabeležio američki dnevni list „Vašington post“.


Isto pitanje je „Vašington post“ postavio još pre dve i po godine, decembra 2016. u članku o tom piscu: „Zašto Zoran Živković nije poznatiji u svojoj zemlji?“.


Jer, istakao je taj list, Živković „poseduje maštovitu domišljatost i šarm sličan Polu Osteru, Italu Kalvinu, s dodatkom Kafke, Borhesa i Beketa“.


Izdavačka kuća „Kadmus pres“ (Cadmus Press) je 2016. godine objavila sabrane priče i romane Živkovića u prevodu Alis Kuper-Tošić (Alice Cooper-Tosic) u 21 knjizi pod naslovom „Zoran Zivkovic Collection“ koja je i dalje u štampi i prodaji.


Кao prozaista Živković je debitovao 1993. godine romanom „Četvrti krug“ za koji je dobio nagradu „Miloš Crnjanski“. Njegova sabrana prozna dela u Srbiji je 2018. godine objavio Zavod za udžbenike.


Živković je jedan od najprevođenijih savremenih srpskih književnika. Do 2013. godine objavljeno je 70 izdanja njegovih dela na stranim jezicima: u SAD, Velikoj Britaniji, Italiji, Portugaliji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Danskoj, Grčkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Japanu, Južnoj Кoreji, Brazilu, Turskoj, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj.


Živkovićevo delo je više puta nagrađivano u svetu, a njegov rad izučava se na univerzitetima u SAD i Kanadi. Živkovićeva knjiga „Biblioteka“ je 2003. godine dobila Svetsku nagradu za fantastiku (World Fantasy Award) u kategoriji novela. Pored nagrade „Miloš Crnjanski“ (1994), dobio je i nagrade „Isidora Sekulić“ (2007) i „Stefan Mitrov Ljubiša“ (2007) za ukupno prozno stvaralaštvo.


Izvor: Danas

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.