„Златни крст” се вратио кући

Updated: Aug 26, 2019

У организацији Књижевне радионице "Кордун" и Цркве Светог Саве у Грачацу, општина Врњачка Бања, крајем јула је одржана промоција романа "Златни крст" Небојше Крљара, који живи и ради на Флориди.Пријатан амбијент у порти Цркве Светог Саве пружио је идеалне услове за разговор читалаца са аутором о његовом литерарном остварењу. Небојша Крљар је, што је до сада и на осталим промоцијама истицао, идеју за дело добио управо у тој црквеној порти на дан постављања првог црквеног златног крста. Да је важност цркве и крста за мештане села немерљива можемо се уверити читањем овог романа.Иако фиктивна прича, која сем Другог светског рата као стварног догађаја не прати историјске факте, "Златни крст" нам доноси интересантну причу о одрастању младих у аутентичном сеоском окружењу. У разговору са домаћинима и модераторима промоције, Вишњом и Миланом Костићем, али и романописцем Невеном Лековић из Краљева, истакнута је важност вере, књижевности, моралности, просвећености и друштвених вредности у целости. Због времена у којем су се рат и судбине протагонисте дела догодиле, али и ради околности у којима српски народ данас живи, борба за јединство, међусобно разумевање, очување сопственог идентитета и мира су током сусрета у црквеној порти представљене као полазне тачке.


Православље и српство нису више нешто што се добија рођењем. Одавно је дошло време да се за то мора борити. Јунаци романа су своју борбу спровели на себи посебан начин, а на читаоцима је да извуку главне поруке које је аутор уткао међу редове.


Након промоција у Мајамију, Норт Појнту и Грачацу, те представљања на Београдском сајму књига и Сајму књиге у Торонту, до краја године нас очекују презентације "Златног крста" у Вашингтону и Чикагу.


Сва средства од продатих примерака на јулској промоцији намењена су текућим радовима на обнови Цркве Светог Саве у Грачацу. Заинтересовани за куповину роман могу наћи у црквеној продавници.

Kontakt

Ukoliko ste zainteresovani za saradnju,

kontaktirajte Književnu radionicu "Kordun":

Budimo u kontaktu:

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black LinkedIn Icon

eDijaspora © 2019.